Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Kedy je nutné urobiť geologický výskum?

Tvar základných konštrukcií vychádza zo statického návrhu. Prihliada sa na geologické pomery, tvar terénu aj to, či je dom podpivničený. Geologický prieskum by mal byť súčasťou projektu, aj keď ho úrady a stavebný zákon nepožadujú. Pred budovaním základov treba poznať čo najviac informácií o pozemku. Je to pre prácu statika nevyhnutné, aby mohol správne navrhnúť základovú konštrukciu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa @britterm_tehla,

Druh zeminy a spodná voda (jej pôsobenie na základy) majú veľký vplyv na základy a spôsob ich zakladania. Inžiniersko-geologický výskum je nevyhnutný v prípade, ak máte pozemok v rizikovej oblasti (močiarne usadenie, malé navážky, oblasť záplav a poddolovania, zosuvy pôdy). Informácie o rizikových oblastiach a problematických zónach vám poskytnú na stavebnom úrade. Disponujú mapami, na ktorých sú znázornené územia spojené s rizikom. Priemerná cena geologického výskumu pre rodinné domy, ktorá je menej náročná a používajú sa pri tom prenosné prístroje a sondy, stojí od 600 €.

Prvý spôsob základov: základové pásy

Najbežnejší, najjednoduchší a najrýchlejší spôsob zakladania je pomocou základových pásov. Je potrebné ich dať pod každú nosnú stenu, nástupný stupeň schodiska, komín a priečky s hrúbkou od 150 mm. Pred betonážou je vhodné urobiť štrkové lôžko na odvodnenie vody (zvykne sa použiť pomerne nízka trieda betónu B15). Statik navrhuje hrúbku betónového podkladu, do ktorého sa ukladajú prefabrikované debniace tvárnice. Tie sa na základe kvalitnej projektovej dokumentácie vystužia a zalejú betónom. Keďže nie je nutná montáž debnenia, ušetrí sa betón a zároveň nie je nutné čakať na stvrdnutie betónu a následné oddebnenie.

POZOR! Ak si staviate rodinný dom svojpomocne a pripravujete betón v miešačke,  nie je zaručené, že dodržíte požadovanú tvrdosť betónu. Zároveň to je oveľa pracnejšie a predlžuje to rast stavby. Nech vás finančne neodráža betón z betonárky. Kvalitný a dobre premiešaný vám priamo dovezú a základy budú vybetónované za jeden deň.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Budowa Domu Jednorodzinnego (@domek_na_piaskach),

Druhý spôsob základov: základová doska

Základová doska zo železobetónu, sa buduje na základe statických výpočtov tam, kde:

  • je podložie menej únosné
  • je vyššia hladina spodnej vody
  • by boli základové pásy veľmi široké

Doskové zakladanie navrhne statik. Aj keď cena tvorí vysokú časť z rozpočtu, je to vhodné riešenie tam, kde sa nachádzajú na pozemku rôzne druhy zeminy. Základová doska stavbe zabráni k nerovnomernému sadaniu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Janina Morgenroth (@projekt_sonnenfleck),

V prípade, že sa stavba bude nachádzať v blízkosti jazera, alebo záplavovej oblasti, základy treba založiť na hlavice z ocele či železobetónu. Takéto hlbinové základy sa uplatňujú predovšetkým pri málo únosnej pôde. V prípade svahovitého terénu je nutné svah odvodniť a zabezpečiť ho proti zosuvom pôdy.

So stavbou domu sa spája množstvo úloh a potrebných úkonov, ktoré nie je možné zanedbať. Prajeme pevné nervy a veľa zdravých a funkčných nápadov, ktoré vám počas budovania vášho vysnívaného domu pomôžu 🙂

Marjen

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 14x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie