Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Omietky – ako sa v nich vyznať? Tento prehľad vám uľahčí výber

Omietky môžeme rozdeliť podľa:

  • Umiestnenia – vonkajšie a vnútorné
  • Použitého materiálu – vápenné, cementové, sadrové, vápenno-cementové, silikónové, hlinené, silikátové a akrylátové.
  • Úpravy povrchu – hrubé, hladké a ozdobné
Vápenné omietky

Ide o jedny z najpoužívanejších typov omietok. Vápno má dezinfekčné účinky a tak znižuje podiel škodlivých látok v interiéri. Práve to je ich najväčšia výhoda a prednosť oproti ostatným omietkam. Na trhu môžete nájsť hrubé vápenné omietky, ktoré sa nahadzujú v jednej vrstve, či hladké vápenné omietky, ktoré sú dvojvrstvové.

Pred tým, ako sa pustíte do aplikovania omietky, nezabúdajte ani na šetrnú prípravu povrchu.

Sadrové omietky

Patria medzi ekologickéestetické materiály, ktoré sú bez zápachu. Charakteristickou vlastnosťou sadrových omietok je pórovitosť, vďaka ktorej dokážu absorbovať zvýšenú vlhkosť.

Jednovrstvové sadrové omietky sú určené na omietanie muriva z bežných murovacích materiálov (napríklad plné tehly, tvarovky typu THERM) s hrúbkou približne 10 mm. Tenkovrstvové omietky sú vhodné predovšetkým na aplikáciu na presné murivo z pórobetónu alebo vápenno-pieskových tvaroviek.

Vápenno-cementové omietky

Majú vysokú odolnosť voči vlhkosti a aj preto sú medzi ľuďmi veľmi obľúbené. Sú univerzálne, hodia sa totiž do interiéru aj exteriéru. Možno nimi omietať aj miestnosti so zvýšenou vlhkosťou, ako sú kúpeľne či kuchyne. V takomto prípade sa obyčajne aplikujú ako dvojvrstvové: malta a vápenná štuka.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Harriet Rycroft (@harrietrycroft),

Silikónové omietky

Silikónové omietky majú dobrú paropriepustnosť, vysokú vodoodpudivosť a vysokú odolnosť voči UV žiareniu a poveternostným vplyvom. Preto sa uplatnia ako v interiéri, tak i na fasáde domu. Zároveň majú dlhodobú stálosť farieb a sú vysoko odolné voči znečisteniu. Ide o tenkovrstvové omietky, ktoré konzistenciou pripomínajú pastu. Vyrábajú sa totiž z emulzie vody a silikónovej živice.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ratio Arquitectura (@ratioarq),

Silikátové omietky

Ide o tenkovrstvové pastózne omietky, ktoré možno aplikovať v interiéri aj exteriéri. Vyrábajú sa na báze vodného skla, ktoré má zásaditý charakter, a preto fasádu dobre chráni pred tvorbou plesní a machov. Silikátové omietky sú vodoodpudivé a majú tiež vysokú paropriepustnosť. Navyše dávajú povrchu prírodný vzhľad a peknú štruktúru.

Akrylátové omietky

Ide o tenkovrstvové omietky, ktoré majú kašovitú konzistenciu. Obsahujú akrylátové živicekremičité piesky. Sú vysoko mechanicky odolné a zároveň vďaka uzatvorenej kapilarite odolné voči znečisteniu. Obsahujú zložky chrániace omietku proti hubám, riasam, lišajníkom. Veľkou prednosťou akrylátových omietok je aj to, že ponúkajú pestrú paletu odtieňov a stále farby.

Ak sa vám článok páčil, nezabudnite nám dať like. Do komentára nám zároveň môžete napísať, aký typ omietok preferujete vy.

Martin

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie