Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Nová pozorovňa zvierat Vydrica v  Malých Karpatoch

Unikátna lokalita

Pomenovanie tohto nenápadného objektu nie je náhodné. Neďaleko totiž pramení rovnomenný potok. Lokalita by sa v budúcnosti tiež mala stať súčasťou národnej prírodnej rezervácie Pramene Vydrice. Keďže nie je toto prostredie zaťažené ťažbou a nachádzajú sa tu nepokosené lúky, je tu možné pozorovať divokú zver aj počas dňa.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa MIB (@mib.sk)

„Nenápadná vyhliadka, ktorá je citlivo zasadená do prostredia, dáva návštevníkom možnosť vychutnať si v  pokoji výhľad na lesopark. Z Vydrice možno pozorovať nielen zvieratá, ale aj postupnú premenu lesa po veternej kalamite na prirodzený les. Zároveň chcem poprosiť návštevníkov, aby pristupovali k  tomuto miestu s  rešpektom a zver neplašili,“ uviedol Matej Dobšovič, riaditeľ Mestských lesov v  Bratislave, pre oficiálny web Metropolitného inštitútu Bratislavy mib.sk.

Lokálny materiál

Pozorovňa, z ktorej bude možno vidieť muflóny, líšky či jelene, má 13 metrov štvorcových. Ponúka tak prístrešie a ochranu pred dažďom a vetrom pre menej početné skupinky ľudí.

 „Návštevníka privedie do objektu zdvíhajúca sa lávka a  cez úzky  vstup príde do krytého priestoru s  terasovitým sedením  a  výhľadom na prírodu. Celý objekt je  osadený na  oceľových  vrutoch a  navrhnutý z jedného  typu  smrekovcových  hranolov,  čo  umožnilo využiť lokálny materiál na výstavbu,” priblížil Marcel Dzurilla, riaditeľ sekcie tvorby mestských priestorov z Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Vydrica bola postavená pracovníkmi mestských lesov z lokálneho smrekovca. Návrh vytvoril ateliér Office 110. Aj tento projekt je súčasťou iniciatívy Živé miesta.

Chystáte sa aj vy navštíviť pozorovňu Vydrica? Napíšte nám, koho by ste zobrali so sebou.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie