Dnes je 22.oktobra 2024, meniny má Sergej

Cez leto neseďte doma a objavte krásy Štiavnice

Banská Štiavnica, perla Slovenska zapísaná na zozname UNESCO, ponúka nespočetné množstvo možností na rodinné výlety. Tento historicky významný banský región, obklopený nádhernou prírodou, je ideálnym miestom na objavovanie so svojimi deťmi. Či už ste nadšení turisti, milovníci histórie alebo jednoducho hľadáte miesto na oddych a zábavu, v okolí Banskej Štiavnice nájdete množstvo atraktívnych a zaujímavých miest.

Hoplandia

Hoplandia v Banskej Štiavnici je jedinečný zábavný park, ktorý sa stal obľúbeným cieľom pre rodiny s deťmi hľadajúce zábavu a dobrodružstvo. Tento park ponúka širokú škálu atrakcií, ktoré zaručene potešia návštevníkov všetkých vekových kategórií.  Pre mladšie deti je tu pripravená špeciálna zóna s menej náročnými atrakciami a hračkami, kde môžu bezpečne objavovať a baviť sa pod dohľadom rodičov. Staršie deti a tínedžeri si môžu vyskúšať svoje schopnosti na náročnejších prekážkach a zabaviť sa na vnútorných toboganoch. Hoplandia má aj vonkajšie dopravné ihrisko, kde môžete využiť vlastné odrážadlá, kolobežky, bicykle alebo je tu možnosť za poplatok si požičať autíčko s pohonom. Na vonkajšom ihrisku sa ešte nachádzajú hojdačky pre najmenších a lanovka. Hoplandia je výnimočná aj svojou krásnou prírodnou lokalitou v blízkosti historického centra Banskej Štiavnice. Po dni plnom zábavy v parku môžete s rodinou preskúmať okolie a vydať sa na krátku prechádzku do prírody alebo navštíviť niektoré z miestnych historických pamiatok. Návšteva Hoplandie je skvelým spôsobom, ako stráviť kvalitný čas s rodinou, kde deti môžu využiť svoju energiu a rodičia si môžu oddýchnuť a užívať si radosť svojich detí. Tento park je ideálnym miestom na celodenný výlet, ktorý prináša radosť a nezabudnuteľné zážitky pre celú rodinu.

Banské múzeum v Banskej Štiavnici

Banské múzeum v Banskej Štiavnici je jedinečným miestom, kde môžete objaviť bohatú históriu baníctva v tomto regióne, ktorý bol kedysi jedným z najvýznamnejších banských centier v Európe. Múzeum ponúka návštevníkom možnosť nahliadnuť do sveta baníkov a spoznať, ako sa ťažili drahé kovy, ktoré prinášali bohatstvo a slávu tomuto historickému mestu.

Podzemná expozícia je hlavným lákadlom múzea. Je tu možnosť zostúpiť do podzemia a prejsť sa autentickými banskými štôlňami. Návštevníci môžu vidieť, ako vyzerala práca baníkov v 17. a 18. storočí, vrátane nástrojov a technológií, ktoré používali. Prehliadka je doplnená o odborný výklad, ktorý poskytuje hlbší pohľad na históriu baníctva. V nadzemnej expozícii v múzeu sú vystavené rôzne banícke artefakty, modely banských zariadení a ukážky minerálov. Táto časť je vhodná pre tých, ktorí preferujú pohodlnejší spôsob spoznávania baníckej histórie.

Banské múzeum je nielen o histórii, ale aj o vzdelávaní a interaktivite. Deti i dospelí môžu vyskúšať rôzne interaktívne exponáty, ktoré im umožnia lepšie pochopiť princípy banskej práce. Pre školské skupiny a rodiny sú pripravené špeciálne programy a workshopy, ktoré zahŕňajú praktické ukážky a tvorivé aktivity. Banské múzeum v Banskej Štiavnici je skvelým miestom na rodinný výlet, kde môžete spoznať bohatú históriu a kultúru tohto jedinečného regiónu. Nájdite si v okolí kvalitný baby friendly hotel a predĺžte si svoj výlet aj na kratší či niekoľkodňoví pobyt v tomto krásnom regióne.

Kalvária v Banskej Štiavnici

Kalvária v Banskej Štiavnici je jedným z najvýznamnejších barokových sakrálnych komplexov na Slovensku a patrí medzi najkrajšie pamiatky svojho druhu v Európe. Tento monumentálny komplex, postavený na kopci Scharffenberg ponúka nádherné výhľady na okolitú krajinu. Kalvária bola postavená v rokoch 1744 až 1751 a pozostáva z 23 kaplniek, troch kostolov a troch krížov, ktoré symbolizujú utrpenie a ukrižovanie Ježiša Krista. Prechádzka po tomto pútnickom mieste je cestou nielen po historických a umeleckých pamiatkach, ale aj po bohatom duchovnom dedičstve Banskej Štiavnice, ktoré dodnes priťahuje veriacich i turistov z celého sveta.

Jazero Počúvadlo

Jazero Počúvadlo, patrí medzi najznámejšie tajchy na kúpanie v okolí Banskej Štiavnice. Je ideálnym miestom pre rodiny s deťmi, ktoré hľadajú kombináciu zábavy, oddychu a prírodných krás. Toto malebné jazero obklopené lesmi Štiavnických vrchov ponúka množstvo aktivít, ktoré potešia malých aj veľkých návštevníkov.

Aktivity pre deti pri tajchoch

Kúpanie a vodné aktivity: jazerá v okolí Banskej Štiavnice sú obľúbenými miestami na letné kúpanie. Deti si môžu užívať čistú vodu a plávať pod dohľadom rodičov. Jazerá majú aj plytkejšie časti, ktoré sú vhodné pre menšie deti. K dispozícii sú aj možnosti člnkovania a vodných športov, čo pridáva ďalší rozmer zábavy pre rodiny.

Turistika a prechádzky: Okolie jazier býva pretkané turistickými chodníkmi, ktoré sú vhodné aj pre rodiny s deťmi. Jednou z obľúbených trás je výstup na Sitno, najvyšší vrch Štiavnických vrchov, ktorý ponúka úchvatné výhľady na okolitú krajinu. Pre menšie deti sú vhodné kratšie prechádzky okolo jazera, kde môžu spoznávať prírodu a pozorovať miestnu faunu a flóru.

Pikniky a oddych: Okolo jazera sú vybudované piknikové miesta s lavičkami a stolmi, kde si môžete užiť rodinný pobyt a spoločný čas v prírode. Deti sa môžu hrať na lúkach a lesných chodníkoch, zatiaľ čo rodičia relaxujú v tieni stromov.

Rybárčenie: Pre deti, ktoré majú záujem o rybárčenie, sú jazerá ideálnym miestom, kde môžu vyskúšať tieto aktivity. Môžu sa naučiť základné techniky rybolovu a zažiť radosť z prvého úlovku.

Výlety na bicykloch: Okolie jazier je vhodné aj na cyklistiku. Môžete si priniesť vlastné bicykle alebo si ich požičať v blízkom okolí a vydať sa na rodinný cyklovýlet po upravených cyklotrasách.

Prečo navštíviť tajchy v okolí Banskej Štiavnici s deťmi?

Jazerá v okolí Banskej Štiavnice sú obklopené nádhernou prírodou, ktorá poskytuje skvelé prostredie na oddych a rekreáciu. Rôzne aktivity, od kúpania až po turistiku zaručujú, že deti sa nebudú nudiť a rodičia si užijú príjemný deň. Jazero a jeho okolie sú dobre udržiavané a prispôsobené pre rodiny s deťmi, čo zaručuje bezpečný a pohodlný výlet. Jazero Počúvadlo je dokonalou destináciou pre rodinné výlety, kde si každý člen rodiny nájde niečo, čo ho zaujme a poteší.

Banská Štiavnica a jej okolie sú skvelým miestom na rodinný výlet s deťmi. Toto historické a prírodné bohatstvo Slovenska ponúka množstvo zaujímavostí a aktivít, ktoré zabavia a poučia deti aj dospelých. Banská Štiavnica a jej okolie sú ideálnou destináciou pre rodinný výlet plný zábavy, vzdelávania a relaxácie. Bohatá história, nádherná príroda a množstvo aktivít pre deti aj dospelých robia z tohto miesta skvelý cieľ pre víkendové aj dlhšie pobyty. Deti si odnesú množstvo zážitkov a nových poznatkov a rodičia si užijú krásy a pokoj tejto jedinečnej oblasti.

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie