Dnes je 22.oktobra 2024, meniny má Sergej

  • Sponzorovaný Bývanie
  • 0
  • 01. augusta 2024, 08:23
  • 4 m, 15 s

Ako funguje klimatizácia?

Horúco v práci, horúco doma… Ak aj vy pomaly trávite viac času v pivniciach či suterénoch a úplne najradšej ste niekde pri vode, nastal príhodný okamih zadovážiť si klimatizáciu. Posledné horúce letá sú dôkazom, že už naozaj netreba čakať. Klimatizácia nie je nepriateľ. Pozrime sa spolu, ako funguje, aby ste nadobro zahodili všetky predsudky.

Chladenie v skratke

Klimatizácie sa väčšinou skladajú z dvoch častí – z vnútornej a vonkajšej jednotky. Samozrejme, existujú aj kompaktné klimatizácie bez vonkajšej jednotky, tým však teraz nebudeme venovať pozornosť. Úžasná spolupráca medzi vonkajšou a vnútornou klimatizačnou jednotkou je oveľa zaujímavejšia.

Vnútorná jednotka je nainštalovaná v interiéri, vonkajšia, logicky, v exteriéri. Prostredníctvom vnútornej jednotky sa teplo z interiéru prenáša do čarovného brucha klimatizácie, v ktorom ho chladivo ochladzuje, a odtiaľ putuje do vonkajšej jednotky, ktorá teplo prostredníctvom ventilátora a kondenzátora odvádza do exteriéru. V útrobách klimatizácie sa vzduch premieňa na príjemne studený, a tak pocítime okamžitú úľavu, len čo sa klimatizácia spustí.

Nie je ventilátor ako ventilátor

Keďže vonkajšia jednotka produkuje teplo, nutne musí byť umiestnená v exteriéri. Je pravda, že klimatizácia vám domácnosť dokáže aj vykúriť, na to má však interná jednotka osobitnú funkciu. Tá vonkajšia produkuje teplo, pretože obsahuje ventilátor, kondenzátor a kompresor, ktoré zohrávajú v procese chladenia osobitnú úlohu. Postavte sa k nej počas procesu vychladzovania domácnosti a zistíte, že ventilátor síce fúka, ale vzduch z neho prúdiaci vám skôr pripadá ako ten z ohrievača.

Keď sa chladivo v klimatizácii vydá na cestu

Vďaka kompresoru môže systémom prechádzať chladivo. To sa z výparníka dostáva v plynnom stave. Stláčaním chladivo získava na objeme a zvyšuje sa aj jeho teplota. Takto spracované smeruje do kondenzátora. Vzduch cez potrubie s chladivom prúdi vďaka ventilátoru. Postupne je ochladzovaný, absorbuje teplo z chladiva a z plynného skupenstva sa mení na kvapalné.

Čo sa potom deje s chladivom? Jeho cieľ je jasný – vydať sa do vnútornej jednotky, kde expanzný ventil zníži jeho tlak a teplotu. Vo výparníku sa začne odparovať, a tak sa už onedlho odoberá teplo z vnútorného prostredia. Je tu predsa len ešte jeden ventilátor, a to ten, ktorý nám počas horúcich dní priženie do domácnosti príjemne osviežujúci vzduch. Neúnavné chladivo je počas celého procesu, ako je klimatizácia zapnutá, v pohybe. Len čo sa splní jeho misia a vzduch je ochladený, putuje naspäť do kompresora, aby sa celý proces mohol opäť úspešne zopakovať.

Moderné klimatizačné jednotky k vašim službám

Všade tam, kde počas horúcich dní trávite najviac času, by ste mali mať zabezpečené optimálne teplotné podmienky. V prehnane prehriatom interiéri sa nielenže nedá pracovať, ale ani normálne oddychovať. Ak sa obávate vzniku alergií, prechladnutia alebo vysokých účtov za elektrinu, stačí sa klimatizáciu naučiť správne používať.

Základom je pravidelná výmena filtrov, nastavenie optimálnej teploty chladenia či správne regulovanie chladenia. Ak počas procesu chladenia nemáte otvorené okná a zbytočne klimatizáciu nevyrušujete rôznymi pokynmi či ju dokonca hore-dole nezapínate a nevypínate, dokáže udržať teplotu prostredia na hodnote, ktorá je pre vás optimálna. Aj bez vysokých faktúr za elektrinu. Vonkajšiu klimatizačnú jednotku viete navyše efektne schovať na strechu, zadnú stranu domu či pod schody… Pri horúčavách, akým čelíme dnes, už ani výhovorka nemá šancu. Zaobstarajte si klimatizáciu ešte dnes.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie