Dnes je 22.oktobra 2024, meniny má Sergej

V Thermalparku Dunajská Streda vyrástlo unikátne ihrisko

Lanovým herným prvkom dominuje vyše päť metrov vysoký domček v „korune stromu“. Ihrisko má aj viaceré ďalšie špecifiká.

Unikátne lanové ihrisko, ktorému dominuje 5,01 metra vysoký domček v „korune stromu“ slúži už toto leto všetkým návštevníkom Thermalparku Dunajská Streda. „Našim mladým návštevníkom sme chceli ponúknuť niečo, čo nenájdu na každom rohu,“ hovorí riaditeľ Thermalparku Dunajská Streda Gabriel Somogyi. „Cieľom bolo od začiatku spraviť niečo unikátne, vysoké, zaujímavé. Netradičné ihrisko, ktoré bude lanové a zároveň veľmi odolné a kvalitné,“ vysvetľuje Juraj Jurík, autorizovaný architekt spoločnosti Studio 21, ktorá za návrhom a realizáciou ihriska stojí. Spoločnosť sa zaoberá stavebnou, projekčnou a konzultačnou činnosťou, a to najmä v oblasti detských ihrísk, exteriérových športových prvkov, cyklostojanov, ako aj smart riešeniami v mestách.

Ako z vtáčej perspektívy

Ihrisko v areáli Thermalpark Dunajská Streda je rozsiahle už rozlohou. Jeho celková herná plocha bez zelene je 907 m2, no keďže má ihrisko 3D pôdorys, je táto plocha odhadom o 15 až 20 % väčšia. Samotný ihriskový svet je rozdelený do niekoľkých zón.

Hlavný nástup od kúpalísk predstavuje plochu 56 m2. Vstupov na ihrisko je však viacero, aj z blízkej terasy grill baru či kempingu,“ vysvetľuje Juraj Jurík. Zámerom investora bolo od počiatku vytvoriť pre ihrisko kopcovitý terén s vysokými hernými prvkami, ktoré by boli viditeľné z čo najviac častí thermalparku a lákali deti k hre. „Zdalo sa nám to oveľa zaujímavejšie a atraktívnejšie, o čom svedčí stály pohyb deti po odovzdaní detského ihriska,“ hovorí riaditeľ Thermalparku Dunajská Streda Gabriel Somogyi.

Dominantnou plochou je tak „gumový“ kopec s rozlohou 360 m2, na ktorom je osadený aj spomínaný centrálny lanový prvok s domčekom vo vyše päťmetrovej výške, odkiaľ sa naskytá výhľad na okolie ako z vtáčej perspektívy. Na ihrisku sú aj ďalšie lanové herné prvky, rôzne doplnkové hry, ako preliezací tunel či zapustené trampolíny, ktoré tiež zaujali investora už v štádiu návrhov.

Lanové herné prvky sú od nemeckého výrobcu Berliner Seilfabrik, ktorý sa na takéto herné prvky špecializuje,“ konštatuje Juraj Jurík. Ďalšie herné prvky pochádzajú z dielne rovnako renomovaných výrobcov HAGS či Eurotramp a vďaka vysokej kvalite a odolnosti sú vhodné aj do prostredia s vyššou vlhkosťou.

Tematika vody

Keďže ihrisko má unikátne 3D riešenie s vysokými a členitými kopcami, dopadový vodopriepustný a rýchloschnúci povrch Playtop z EPDM bol tiež jasnou voľbou. „Graficky sme volili tematiku vody/vlny, preto je povrch najmä v odtieňoch modrej farby prechádzajúcej do prírodnej „pieskovej“ symbolizujúcej pobrežie. V nemalej miere je použitý aj plavený štrk, ktorý je výborným materiálom tlmiacim pád z dynamických prvkov, ako sú kolotoče, hojdačky a podobne,“ vysvetľuje autorizovaný architekt Juraj Jurík.

„Pobrežná“ štrková plocha, ktorá plynulo nadväzuje na hlavné ihrisko, má rozlohu 438 m2 a sú na nej spomínané hojdačky, kolotoče a zaujímavé sieťové prvky. „Investora zaujali práve netradičné hojdačky a hojdačko-kolotoč,“ spresňuje Juraj Jurík. Na ihrisku sú zaujímavým herným prvkom aj kopce z EPDM, a s tým spojená hra ako výlezové lano či pol guľové chyty.

Pre najmenšie deti je tu aj malé ihrisko s rozlohou 53 m2 tvorené domčekom so šmykľavkou a množstvom doplnkových hier. Ihrisko je odsadené od hlavného veľkého ihriska a je v priamom styku s blízkou terasou grill baru.

Herné prvky v celom areáli boli realizované v unikátnej farebnosti podľa návrhu architekta a výberu investora. Farebne sa tak podarilo zjednotiť vizuálnu stránku výrobkov od rôznych výrobcov, čím pôsobí výsledok kompatibilne,“ dodáva Juraj Jurík.

Viaceré špecifiká

Herný areál má skutočne viacero špecifík. Či už spomenuté lanové herné prvky, ktoré deťom umožňujú bezpečne liezť do výšok a cítiť sa ako malí spidermeni, či farebné zladenie herných prvkov a tiež 3D povrch, ktorý sa navyšoval a na ktorý sa inštalovala aj lanová zostava GreenVille. „Nakoľko máme dlhoročné skúsenosti pri tvorbe a inštalácii herných prvkov na našich ihriskách, nebolo to pre nás niečo nezvyčajné. Špecifikom je systém montáže lanových prvkov, kde je uchytenie a šponovanie lán umiestnené v guliach tak, aby boli prístupné iba oprávneným osobám a neprichádzalo k neželaným manipuláciám,“ podotýka projektový manažér Studio 21 Daniel Mego.  

Hoci plocha už pred výstavbou ihriska bola v miernom svahu, vzhľadom na požiadavku investora mať čo najvyšší kopec s vysokým herným prvkom, bolo potrebné precízne plánovanie aj dohľad nad výstavbou a niekoľko geodetických meraní pre overenie presnosti výstavby – ako pozičných, tak aj výškových. „Po vytýčený výškových plôch v teréne sa museli v časti ihriska vytvoriť násypy vo výške cca 1800 mm tak, aby sa vytvarovalo ihrisko podľa výkresovej dokumentácie,“ hovorí Daniel Mego.

Bonusom ihriska je tienenie existujúcimi stromami z južnej časti aj výsadba nového stromu v ploche ihriska v rámci gumeného kráteru. „Tento strom bude tieniť podstatnú časť hernej plochy,“ podotýka Juraj Jurík. Zeleň dopĺňa tvar ihriska a dáva mu príjemný celistvý vzhľad.

Ihrisko vrátane zemných úprav sa podarilo zrealizovať za pár mesiacov „Spoluprácu so spoločnosťou Studio 21 hodnotíme veľmi pozitívne, zástupcovia dodávateľa vystupovali odborne a profesionálne, s kvalitou prace sme spokojní,“ uzatvára riaditeľ Thermalparku Dunajská Streda Gabriel Somogyi.

Thermalpark Dunajská Streda ponúka more zážitkov

Thermalpark Dunajská Streda je rozlohou druhý najväčší vodný svet na Slovensku, pričom priamo v areáli ponúka kúpanie v 10 vnútorných aj vonkajších bazénoch, ako aj v prírodnom jazere, kde sú možnosti tiež pre rôzne vodné športy.  „Areál ponúka príležitosť aj pre ďalšie športy, ako plážový volejbal, futbal, stolný tenis, minigolf, teqball a pod. Máme vlastné masážne centrum, ako aj saunový svet s ponukou saunových rituálov. Ubytovanie priamo v areáli poskytujeme v rôznych štandardoch do štyroch hviezdičiek, vrátane najväčšieho kempu na Slovensku,“ hovorí riaditeľ Thermalparku Dunajská Streda Gabriel Somogyi. Vlani do thermalparku zavítalo skoro pol milióna návštevníkov a letná návštevnosť za mesiace júl a august dosiahla viac ako sto tisíc osôb.

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie