Dnes je 22.oktobra 2024, meniny má Sergej

  • Sponzorovaný Dizajn
  • 0
  • 04. augusta 2024, 17:27
  • 3 m, 5 s

Na čo sa zamerať pri výbere vchodových dverí?

Vchodové dvere sú pomyselnou „bránou“, ktorá oddeľuje vaše súkromie od okolitého sveta. Okrem toho, že pochopiteľne slúžia pre vstup do vašej domácnosti, sú aj základným bezpečnostným prvkom, ktorý vašu nehnuteľnosť chráni pred nedovoleným vniknutím. Zrejme už tušíte, že výber vchodových dverí netreba brať na ľahkú váhu. Na čo sa zamerať?

Bezpečnosť

V úvode sme vchodové dvere označili ako základný bezpečnostný prvok vašej domácnosti. A keďže práve bezpečnosť je to, čo ľudí pri vchodových dverách zaujíma najviac, začneme ňou. Čo sa dverí týka, z hľadiska bezpečnosti ich môžeme rozdeliť na šesť tried, od 1 (najnižšia) po 6 (najvyššia).

Triedy 5 a 6 si môžeme škrtnúť, tie sa totiž na obydlia nepoužívajú, ide už totiž o zabezpečenie trezorového typu. Nad triedami 1 a 2 by ste mali uvažovať len v prípade, že potrebujete veľmi šetriť, pretože takéto dvere poskytujú len základné zabezpečenie a nedá sa u nich príliš hovoriť o bezpečnostných dverách.

Zostali nám tým pádom triedy 3 a 4. Trieda 3 poskytuje dobrý pomer kvality a ceny, ale berte do úvahy, že v závislosti od vecí, ktoré máte doma, môžu niektoré poisťovne vyžadovať, aby ste kvôli poisteniu domácnosti mali bezpečnostné dvere triedy 4.

Protipožiarna odolnosť

Bezpečnosť dverí však nie je len o ochrane pred zlodejmi. Riziko predstavuje aj prípadný požiar, takže už pomerne bežnou vecou sú protipožiarne dvere s odolnosťou aspoň 30 minút. Tie sú povinnosťou v rodinných domoch na oddelenie kotolne, či garáže, ak je spojená s domom.

Mimochodom, to je skvelé riešenie, ak sa chcete s vašim autom dostať preč z domu „suchou nohou“ aj v prípade nepriaznivého počasia a nezmáčať si napríklad krásne dlhé spoločenské šaty, v ktorých sa chystáte na nejakú významnú udalosť.

Zvuková izolácia

Poďme ale naspäť k vchodovým dverám. Ak sa do vašej domácnosti dostáva cez vchod neželaný hluk, pri kúpe vchodových dverí by ste sa mali zamerať aj na schopnosť izolovať zvuk. Dobré dvere vám s týmto dokážu pomôcť.

A čo rodinné domy?

Na záver ešte pár vecí pre tých, ktorí si vyberajú nové vchodové dvere na rodinný dom. Pri výbere materiálu myslite aj na to, ako rôzne materiály odolávajú poveternostným vplyvom, zvážte dvere s lepšími termoizolačnými vlastnosťami a pouvažujte aj nad tým, či by pre vás neboli dobrým riešením vchodové dvere so svetlíkom.

Zdroj obrázka / Autor: SOMPETCH / Stock.adobe.com

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie