Dnes je 22.oktobra 2024, meniny má Sergej

  • Sponzorovaný Blog
  • 0
  • 24. septembra 2024, 12:01
  • 2 m, 58 s

Starostlivosť o drevo bez stresu: praktické tipy na udržanie dokonalej podlahy

Drevená podlaha patrí medzi veľmi obľúbené varianty riešenia podlahovej krytiny predovšetkým kvôli atraktívnemu vzhľadu a príjemnému pocitu na dotyk. Starostlivosť o drevenú podlahu sa vyznačuje špecifickým prístupom, ktorý nad rámec klasického čistenia pridáva ešte ďalšie úkony, aby vydržala dlho funkčná a krásna.

Ak sa rozhodujete, aký typ dlážky do svojej domácnosti zadovážiť, a u drevenej vás odradzuje často zmieňovaná náročná starostlivosť, nemusíte sa báť. Aj keď je pravda, že údržba dreva je o trochu náročnejšia ako údržba plastovej podlahy, dlažby či koberce, nejde o významne náročný úkon, ktorý by vyžadoval veľa času či námahy. V porovnaní s inými druhmi podlahovej krytiny je treba drevenú dlážku iba čas od času ošetriť vhodným prípravkom, ktorý zaistí jej tvarovú a vzhľadovú stálosť.

Bežná údržba drevenej podlahy

Klasická starostlivosť o drevenú dlážku zahŕňa niekoľko úkonov, ktoré sa opakujú v pravidelných intervaloch. Denne alebo raz za dva dni je vhodné podlahu pozametať – odstrániť prach a väčšie viditeľné nečistoty, ktoré by sa inak obvyklou prevádzkou domácnosti vtláčali do povrchu a mohli ho poškodiť. Aspoň raz za týždeň by sa mala dlážka ošetriť umytím. K tomu sa používa mop ideálne iba navlhčený alebo poriadne vyžmýkaný – i navzdory dlhodobému ošetreniu drevu veľké množstvo vlhkosti nesvedčí a môže spôsobiť nenávratné škody.

Hĺbková údržba a ošetrovanie drevenej podlahy

Vedľa bežnej údržby, ktorou sa odstraňujú klasické pevné nečistoty a nánosy prachu a obnovuje lesk krytiny, sa musí raz za mesiac aplikovať hĺbkové čistenie, ktorým sa z dlážky odstraňujú priľnavé nečistoty a patogény. K tomuto účelu sa používa špeciálny prípravok určený práve na konkrétny typ a ošetrenie dreva dlážky. Prípravky obsahujú ošetrujúce látky, ktoré pomáhajú s predĺžením životnosti podlahy. Pravidelná údržba potom zahŕňa i obnovenie povrchovej úpravy olejmi alebo voskom podľa potreby. Ak potrebujete z drevenej podlahy odstrániť špecifický typ nečistôt alebo nedokonalostí (škvrny, škrabance, šmuhy), prezrite si tipy na čistenie drevenej podlahy.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie