Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Ako svojpomocne nastaviť plastové okná?

Odporúčanie od výrobcov

Mnohí výrobcovia odporúčajú okná nastavovať aspoň dvakrát ročne, čo znamená prispôsobiť nastavenie okna danému ročnému obdobiu. Počas zimy je potrebné nastaviť prítlak tak, aby okno úplne doliehalo k rámu a tým pádom von neunikalo teplo, resp. neprenikal chladný vzduch do izby. Týmto sa zároveň minimalizuje aj riziko vzniku plesní či rosenia okien. Samozrejme, v lete si môžete okná nastaviť späť.

Okná môžeme nastavovať aj v prípade, že sa vyskytnú funkčné problémy, ako napríklad ťažké zatváranie či otváranie okien, komplikované vyklápanie krídla či problémová manipulácia s kľučkou. Osvedčeným postupom, ako vyriešiť tieto problémy je siahnuť po návode, ako nastaviť plastové okno, ktorý vám bol doručený spolu s oknami priamo od výrobcu.

spráne nastavené plastové okno a parapet s kvetinami
Obrázok od Milada Vigerova z Pixabay
Urob si sám!

Nastaviť okná dokážete aj vy sami. Postačí vám kovový imbusový kľúč, ideálne štvorhranný alebo šesťhranný typ – záleží od typu okien.

Otočením skrutky na boku pri kľučke prejdete z jedného režimu do druhého. Ak nastavujete okno na zimné obdobie, skrutku pritiahnite a kľučka sa bude zatvárať ťažšie (dôvodom je úplné pritlačenie okna k rámu), a naopak, v letnom režime pootočíte tú istú skrutku do druhej strany, čím ju povolíte a pohyb kľučky sa opäť zmení na ľahký a jednoduchý.

Ako vieme, že je okno nastavené správne?

Ak vám okná nevykazujú žiadne z hore uvedených funkčných problémov, viete, že ste ich nastavili správne. Jediným indikátorom zlého nastavenia je rosenie okien, čo sa často stáva najmä v zimnom období, kedy okná neprestavíme a necháme ich nastavené v „letnom režime“. Letný režim sa považuje aj za tzv. „neutrálny“ a plastové okná sa takto nastavené dodávajú najčastejšie. Preto je dôležité si ich pred zimou prestaviť a zabrániť aj ich roseniu.

Ak uprednostňujete plastové okná a dvere pre svoj dom či byt, prečítajte si článok o ich výhodách a nevýhodách a rozhodnite sa správne!

Žiaľ, nie všetky okná sa dajú nastaviť…

Niektorí z vás sa však budú pokúšať nastaviť si okná márne. Niektoré staršie modely okien, takouto možnosťou nedisponujú. Avšak v aktuálnej ponuke ich rýchlo ubúda a väčšina dnešných domácich modelov okien možnosť nastavenia má.

mladá ženská ruka odstiera žalúzie na okne
Photo by Serena Wong on Unsplash
Starostlivosť o okná je veľmi dôležitá

Po správnom nastavení okien prichádza na rad aj správna starostlivosť. V rámci pravidelnej údržby je vhodné aspoň raz až dvakrát ročne namazať technickou vazelínou resp. olejom všetky pohyblivé časti okien. Taktiež je dôležité aspoň raz za rok vyčistiť obvodové kovanie a pravidelne kontrolovať skrutkové spoje.

Veronika

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 10x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie