Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Umelecká inštalácia v Melbourne zobrazuje ikonický Parthenón

Architekti Adam Newman a Kelvin Tsang vytvorili zmenšenú verziu slávneho gréckeho chrámu Parthenón, ktorý je pokrytý farebnými nástennými maľbami.

Chrám s názvom Boom predstavuje pôvodný chrám Parthenón v tretinovej mierke. Umiestnený je v záhrade National Gallery of Victoria (NGV) v Melbourne. Cieľom autorov z architektonického štúdia NWMN bol pohľad na to, ako a prečo sa Parthenón stal symbolom západnej civilizácie a demokracie.

 „Parthenón v Aténach, jeden z najznámejších príkladov klasickej architektúry, je často vnímaný ako silný symbol západného umenia a kultúry,” povedal podľa portálu dezeen.com Tony Ellwood, riaditeľ National Gallery of Victoria. „Toto podnetné dielo Adama Newmana a Kelvina Tsanga nás vyzýva, aby sme sa zamysleli nad tým, ako vytvárame architektúru a ako jej vtláčame význam, ako aj nad tým, ako sa tento význam môže meniť v rôznych časových obdobiach a kultúrach,“ dodal.

Vedeli ste, že? Dočasná inštalácia zo sklobetónu sa nachádza v blízkosti sochy Henryho Moora z roku 1958. Socha s názvom Draped seased woman je trvalou súčasťou záhrady NGV.

Nástenné maľby pokrývajúce stavbu vytvorili umelci Drez, Manda Lane a David Lee Pereira. Drez pridal farby na dórske stĺpy konštrukcie, čím vytvoril op-artové gradienty.

V Temple of Boom sa bude konať niekoľko aktivít a predstavení vrátane zážitku virtuálnej reality. Ten umožní účastníkom virtuálne preskúmať skutočný Parthenón v Aténach. Pre viac zaujímavostí nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie