Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Plánujete dovolenku na Slovensku? Tu je 5 tipov, ako si ju skvele užijete!

Načo chodiť k moru, keď aj dovolenka na Slovensku má svoje čaro. Poradíme vám, ako si naplánovať program, ktorý si užijú nielen deti, ale aj vy.

Letné prázdniny sú pre deti obdobím voľna, zábavy a dobrodružstva a aj keď sa nám môže zdať, že sú ešte ďaleko, nenechajte sa zmiasť. Koniec školského roka je tu čo nevidieť, a ak chcete stráviť leto (s deťmi) na Slovensku, mali by ste s plánovaním začať čo najskôr. Existuje veľmi veľa možností, z ktorých môžete vyberať. Ak s tým však máte problém, uľahčíme vám to. Tu je 5 tipov, vďaka ktorým vám na leto zostanú len tie najkrajšie spomienky.

Dovolenka s deťmi je výborný nápad, vyžaduje si však veľa kreativity a najmä silnú trpezlivosť. Pri plánovaní programu totiž nesmiete myslieť len sami na seba. Na všetky aktivity a miesta, ktoré chcete navštíviť, sa musíte pozrieť očami dieťaťa. Dovolenka s deťmi na Slovensku by teda nemala byť o vás. Mala by byť najmä o deťoch, ktoré sa dobre naplánovaným programom dokážu nielen zabaviť, ale hlavne veľa naučiť.

1. Navštívte prírodné kúpaliská a jazerá

Slovensko je plné prírodných jazier a kúpalísk, ktoré dávajú možnosť sa počas teplých dní príjemne osviežiť. Ak máte doma malého dobrodruha, môžete si vybrať miesta, ktoré okrem klasických detských bazénov ponúkajú aj pestrejšiu škálu adrenalínových vodných športov. Ak nemáte radi preplnené bazény, môžete zájsť k niektorému z prírodných jazier. Tie totiž vďaka okolitej prírode často poskytujú omnoho rôznorodejšie možnosti.

2. Objavte národné parky

Slovensko je napriek malej rozlohe domovom viacerých národných parkov. Nájdete v nich bohatú faunu a flóru, akú bežne nevidieť a ktorá nepochybne zaujme. Zdanlivo obyčajný letný pobyt na Slovensku sa tak môže zmeniť na poriadne dobrodružstvo a uvidíte, že priamo medzi nedotknutou prírodou sa môže odohrať vaša najlepšia letná dovolenka na Slovensku.

3. Navštívte historické mestá

Okrem krásnej prírody nám Slovensko ponúka aj možnosť priblížiť sa dávnej histórii. Nájsť ju môžete v hradoch a zámkoch, ale i v mestách s bohatou históriou. Skvelým príkladom je aj Banská Štiavnica, kde spolu s deťmi môžete obdivovať historické budovy či navštíviť banícke múzeá, kde si deti môžu vyskúšať rôzne interaktívne výstavy. Ak vás história omrzí, môžete zájsť k niektorému z banských jazier, požičať si vodný bicykel alebo čln a stráviť tak príjemné popoludnie priamo pri vode. Ak sa vám mesto zapáči, pokojne tu pobudnite aj viac dní. Neďaleko totiž nájdete aj miesta vhodné na turistiku, mini zoo, botanickú záhradu a skvelý hotel pre deti. Slovensko a niektoré jeho mestá sú skrátka jedinečné.

4. Vyskúšajte si adrenalínové aktivity

To, čo v lete láka, sú aj adrenalínové zážitky. Vyskúšať môžete lanové centrum, bobovú dráhu či horský bike park. Ak vaše dieťa rado bicykluje, určite stojí za zváženie aj požičovňa bicyklov, odkiaľ si to spolu môžete zamieriť priamo na niektorú z cyklotrás.

slovenský foklór tanečnice
Obrázok od Jan Hrasko z Pixabay 

5. Spoznávajte ľudové remeslá a tradície

Slovensko je známe svojimi bohatými ľudovými tradíciami a remeslami a navštíviť miesta, ktoré nimi doslova dýchajú, môže byť aj pre deti úžasným zážitkom. Príkladom sú Čičmany, Vlkolínec, Zuberec či MSD v Martine, kde môžu vidieť tradičné drevenice s unikátnou maľbou na fasádach a zažiť ukážky ľudových remesiel.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie