Dnes je 05.mája 2024, meniny má Lesana/Lesia

  • Sponzorovaný Blog
  • 0
  • 12. júla 2023, 22:32
  • 2 m, 39 s

Robme veci s dieťaťom, nie pre dieťa: Princíp aktívneho zapojenia detí v Montessori školách

Od materskej školy a jaslí až po súkromné jasle a Montessori škôlky, je dôležité, aby sme si uvedomili, že výchova dieťaťa nie je len o tom, aby sme veci robili pre ne, ale spolu s nimi. Tento prístup, ktorý zdôrazňuje aktívne zapojenie a samostatnosť dieťaťa, je kľúčovým princípom Montessori výchovy.

Pomôž mi, aby som to mohol urobiť sám

Maria Montessori, talianska lekárka a pedagogička založila Montessori výchovný prístup. Verila, že deti by mali mať vo svojom učení a raste vlastnú iniciatívu. Princíp „pomôž mi, aby som to mohol urobiť sám,“ je jedným z pilierov tejto filozofie. V tradičných materských školách a jasliach sa deti často učia presne podľa určitého plánu. Montessori škôlka alebo jasle s Montessori prístupom dávajú deťom príležitosť byť aktívnymi tvorcami svojho vlastného rastu.

Montessori výchova môže byť využitá v rôznych aspektoch dňa v škôlke alebo jasliach. Deti sú povzbudzované, aby sa samy obliekali. Učia sa, ako si samy pripraviť jedlo a udržiavať svoje prostredie čisté a organizované. Učitelia sú tam, aby im poskytli návody a podporu. Dôraz je ale kladený na to, aby deti robili veci samy a svojim vlastným tempom.

Poznávanie sveta

Dôležitým faktorom je tiež materiály, ktoré sa v Montessori výchove používajú. Sú navrhnuté tak, aby povzbudzovali samostatné učenie a objavovanie. Umožňujú deťom poznávať svet okolo seba podľa svojho vlastného záujmu.

Pri Montessori prístupe sa deti učia zmysluplným a praktickým spôsobom. Napríklad namiesto toho, aby sa deťom povedalo, ako vytvoriť nejaký predmet, Montessori učitelia by im poskytli nástroje a nechali ich, aby sa samy rozhodli, ako ho vytvoria. Toto dáva deťom príležitosť byť kreatívnymi a objavovať svoje vlastné riešenia. V Montessori škôlkach a súkromných jasliach s Montessori prístupom teda nejde o to, že dospelí robia veci pre deti, ale o to, že sa deti učia a rastú tým, že sa zapájajú a robia veci samy. Tento prístup podporuje samostatnosť, zvedavosť a lásku k učeniu, ktoré sú také dôležité pre vývoj detí a mala by si ho osvojiť každá materská škola.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 1x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie