Dnes je 28.apríla 2024, meniny má Jarmila

Ako vybrať správny náter na drevo?

Patrí medzi najkrajšie prvky exteriéru aj interiéru. Správny výber náteru na drevo dokáže vylepšiť jeho vzhľad ale aj predĺžiť životnosť.

Ak drevu nedoprajete vhodnú ochranu, môže negatívne reagovať na vlhkosť, poveternostné vplyvy, UV žiarenie, hnilobu či napadnutie škodcami. Momentálne vám trh ponúka veľké množstvo druhov náterov. Rozlišujú sa však v spôsobe a životnosti ochrany dreva či výslednom efekte. Medzi najčastejšie nátery patria olej, impregnácia, lak, vosk, lazúra, moridlo a farba.

Každý náter má svoje špecifiká

Základnú ochranu dodá drevu impregnácia. Tú aplikujte pod farbu, lazúru, vosk či lak. Odporúčame ju využiť hlavne pri surovom dreve bez histórie náteru. Ochráni ho aj pred vlhobou, škodcami, plesňami či hubami. Olej na drevo zase poskytne najprirodzenejšiu štruktúru. Pri väčšine prípadov sa môžete spoľahnúť na to, že nebude obsahovať rozpúšťadlá. Využite ho ako prvý prostriedok na ochranu, pomáha aj pri vysychaní. Veľmi populárny je ľanový olej. Farby laky Galanta ponúkajú aj iné nátery. Určite vám je známy lak na drevo. Ide o lesklú a transparentnú voľbu, ktorá sa aplikuje väčšinou na viac zaťažované plochy. Spomeňme napríklad podlahu alebo obklady všade tam, kde očakávame rozličné teploty. Ak sa vyberiete cestou exteriérových lakov, môžete sa spoľahnúť aj na UV ochranu. O drevené v exteriéri sa treba starať viac ako o tie v interiéri, najmä pokiaľ na ne často prší. U nás sa využíva najmä lodný lak na drevo.

Menej tradičnou voľbou je vosk na drevo, ktorý má schopnosť výraznejšie chrániť proti znečisteniu a zvýrazniť odtieň dreva. Zadovážiť si ho môžete v pastovej alebo tekutej forme, prípadne ako tyčinky. Ak nemá drevo svoju pôvodnú štruktúru alebo na ňom badáte poškodenie, odporúčame farbu na drevo a natrieť tak plným krytím. Plusom je veľký výber odtieňov. Na záver sa pristavme aj pri moridle. To umožní drevu zachovať prírodný vzhľad či jeho prirodzenú štruktúru. Bonusom je zvýšená odolnosť proti vysychaniu a UV žiareniu. Môžete ho využiť aj pri čerstvom dreve bez vysušenia. Následne odporúčame použiť lak.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 1x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie