Dnes je 02.mája 2024, meniny má Žigmund

  • Sponzorovaný Bývanie
  • 0
  • 20. decembra 2023, 10:14
  • 4 m, 52 s

Aj na podlahové vykurovanie môžete položiť koberec. Poradíme vám, aký vybrať.

Podlahové kúrenie má niekoľko výhod, pre ktoré sa iste oplatí zvážiť aj túto alternatívu vykurovania domu. Aký koberec naň môžete zvoliť bez toho, aby ste zbytočne navyšovali spotrebu energie?

Rovnomerné teplo v celej miestnosti

Podlahové vykurovanie je systém trubiek, ktoré sú zabudované v podlahe, čím sa zabezpečí rovnomerné rozvádzanie tepla do celého domu. Dochádza tiež k minimálnym rozdielom v teplote v rôznych miestnostiach a má aj ďalšie výhody.

podlahové vykurovanie systém
Zdroj: Renova Install

Šetrí prevádzkové náklady

Ak sa rozhodnete pre podlahové vykurovanie, z dlhodobého hľadiska aj napriek vyšším nákladom na inštaláciu ušetríte. Na rozdiel od vykurovania radiátormi si tento typ kúrenia vystačí s nižšími teplotami. Na to, aby ste zabezpečili príjemnú klímu v interiéri postačí, aby v trubkách prúdila voda s teplotou približne od 21 do 25 °C.

Je vhodné pre alergikov

Pri podlahovom kúrení sa minimalizuje vírenie prachu. V porovnaní s radiátorovým kúrením je preto vhodnejšie pre alergikov. Ocenia ho tiež gazdinky — na rozdiel od radiátorov z neho nie je potrebné utierať prach.

Neobmedzuje priestor

Pri vykurovaní radiátormi je potrebné do každej miestnosti situovať vykurovacie teleso. To sa inštaluje na stenu, pričom je potrebné vŕtať a na stene tiež zaberá priestor. Keďže pred radiátor nie je kvôli efektívnemu prúdeniu tepla možné postaviť väčšie kusy nábytku, je obmedzením pri zariaďovaní. Podlahové vykurovanie vám naproti tomu dáva pri zariaďovaní miestností úplnú voľnosť.

Podlaha vhodná na podlahové kúrenie

Aby ste dosiahli očakávané šetrenie nákladov na vykurovanie, je potrebné vybrať správny typ podlahy. Nevhodným výberom sa spomalí prenos tepla, čím by ste znížili jeho účinnosť. Na podlahové kúrenie sa odporúča zvoliť keramickú dlažbu, ktorá má zo všetkých typov najnižší tepelný odpor. Znamená to, že prepustí najviac tepla do miestnosti. Maximálna hrúbka je 6 mm, pričom je potrebné dbať aj na hrúbku lepidla, ktorým by ste mohli jej tepelný odpor zvýšiť.

Rozhodnúť sa môžete tiež pre vinylovú podlahu s tepelným odporom len 0,02 m2K/W. Tento typ podlahy oceníte aj pre jeho dobrú odolnosť voči vode a príjemný povrch. Potešíme aj priaznivcov laminátovej podlahy, ktorej tepelný odpor sa v závislosti od zvoleného druhu pohybuje od 0,04 do 0,07 m2K/W.

Chceli by ste mať drevenú podlahu? Ak si ju vyberiete na podlahové kúrenie, mala by mať hrúbku len do 12 mm s tepelným odporom do 0,1 m2K/W. Siahnuť vám odporúčame po dreve s vyššou hustotou drevnej hmoty. Keďže je táto hodnota o niečo vyššia, krásu dreva si budete môcť dopriať za o niečo vyššie náklady na kúrenie.

podlahové vykurovanie
Zdroj: Pexels

Aký koberec na podlahové kúrenie

Očarila vás krása kobercov a nechcete sa jej vzdať ani v dome s podlahovým kúrením? Pri správnom výbere nemusíte. Postačí len kúpiť koberec vhodný na podlahové kúrenie. Takýto koberec bude prispôsobený tomu, aby zabezpečoval voľné prúdenie tepla. Zabráni tak jeho hromadeniu na ploche, kde je položený. O tom, že budete chcieť na podlahové kúrenie pokladať aj koberce, by ste sa mali poradiť už pri plánovaní projektu domu. Bude sa tak dať zvoliť vhodná povrchová úprava podlahy.

Ak nechcete znižovať efektívnosť rozvádzania tepla, pri výbere koberca vezmite do úvahy nasledovné fakty:

  • Lepšiu vodivosť tepla zaisťujú koberce s menšou hustotou.
  • Vhodné sú koberce s nízkym vlasom.
  • Koberec na podlahové kúrenie si môžete vybrať zo syntetického alebo prírodného materiálu, napríklad, sisalu alebo juty. Prírodné materiály okrem dobrej priepustnosti tepla vnesú do interiéru originálny dizajn.
  • Zo spodnej strany by koberec nemal byť spevnený izolačnou vrstvou, čo znižuje jeho priedušnosť.
  • Na podlahové kúrenie sú vhodné kusové koberce, ktorými zakryjete len časť miestnosti, rozhodnúť sa ale môžete aj pre celoplošné. Keďže však budú vystavené pôsobeniu tepla, nebude vhodné lepiť ich lepidlom. Aby ste zabránili unikaniu výparov, lepšou voľbou bude obojstranná páska.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie