Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

  • Blog
  • 0
  • 11. januára 2024, 11:48
  • 2 m, 44 s

Detské ihriská sú v zime výzvou: na toto si dajte pozor!

Deti od hry na ihrisku neodradí nič: ani zima. Samotná hra problémom nie je, skôr si vyžaduje dodržiavať isté pravidlá. Kedy spozornieť?

Zima má pre deti svoje čaro: guľovačka, sánkovačka, alebo schovávačka za kopami snehu je niečo, na čo sa celý rok tešia. Prináša to často aj nové kamarátstva a otužovaním a pohybom na čerstvom vzduchu si upevňujú svoje zdravie. Ako je to však s hrou na herných prvkoch a ihrisku v prípade ich pokrytia snehom alebo námrazou? Ako podotýka odborník, hra na ihrisku v zime má svoje pravidlá, ktoré treba rešpektovať a dodržiavať.

Prevádzkový poriadok detského ihriska

Všeobecne v zimných mesiacoch prevádzkové poriadky upozorňujú na neprístupnosť herných zariadení, ak sú mokré, namrznuté, pokryté ľadom a podobne. Menia sa hlavne tlmiace schopnosti dopadového povrchu,“ upozorňuje autorizovaný architekt Studio 21 Juraj Jurík. Spoločnosť sa zaoberá stavebnou, projekčnou a konzultačnou činnosťou, a to najmä v oblasti detských ihrísk, exteriérových športových prvkov, cyklostojanov, ako aj smart riešeniami v mestách.

Zima prináša riziká

Pokiaľ je zima suchá, tak hre na hrisku nič nebráni aj napriek poklesu teplôt. Problémom je kombinácia vlhka a mrazu, v dôsledku čoho sa samotné herné prvky stávajú šmykľavými a potenciálne nebezpečnými. „Zároveň sypký dopadový povrch vplyvom vody a mrazu stuhne na kameň. Platí to najmä pre piesok, ale aj štrkové povrchy vedia zmrznúť a vytvoriť zo sypkého materiálu tuhú vrstvu bez tlmiacej schopnosti,“ dopĺňa architekt Juraj Jurík.

Gumené dopadové povrchy sa tiež stávajú tuhšími vplyvom chladu. „Pokiaľ pred mrazom výdatne pršalo a podložie bolo už premrznuté, tak sa voda v póroch gumeného povrchu mení na ľad a aj takýto povrch prestáva plniť ochrannú funkciu,“ upozorňuje odborník.

Čo si teda všímať a kedy hru v zimnom počasí zvážiť? „Všeobecné odporúčanie je, ak sú herné prvky mokré, šmykľavé, namrznuté a ak je dopadový povrch stuhnutý a zmenil konzistenciu zo sypkého na tuhý materiál, tak rozhodne nie je hra na takom ihrisku bezpečná,“ dodáva na záver Juraj Jurík.

Umožňujte deťom na ihriskách aj v zime. Myslite však na riziká, ktoré sú s tým spojené. Ak je stav nevyhovujúce, radšej zvoľte inú aktivitu v exteriéri.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie