Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

  • Bývanie
  • 0
  • 25. januára 2024, 10:43
  • 4 m, 19 s

Staráte sa o svoj dom? Týchto 5 vecí by ste nemali zanedbať počas zimy

Viacero z nás sa s radosťou venuje prácam okolo svojho obydlia. Čo však v zime? Ak si myslíte, že v tomto období nemáte čomu na svojom dome venovať pozornosť, mýlite sa. Výkyvy počasia, mráz ale aj iné faktory, ktoré v lete nepôsobia, môžu bez vášho zásahu narobiť škody. V článku nájdete zoznam hneď piatich vecí, ktoré by ste mali kontrolovať v zime vo svojom príbytku.

  1. Odstraňujte sneh zo strechy 

V zime je nepochybne najväčším rizikovým faktorom počasie, ktoré nevieme ovplyvniť. Ťažký sneh a ľad pôsobia na strechu tlakom, ktorý by ju mohol preboriť.Preto ak bývate v oblasti, kde je husté sneženie bežné, skontrolujte pred zimou svoje poistenie nehnuteľnosti a domácnosti a prípadne dom pripoistite. 

Už pri vrstve snehu, ktorá prekročí 15 centimetrov hrozí nebezpečenstvo. Padajúci sneh je ťažký a mohol by vám spôsobiť vážne škody alebo poranenia. Mali by ste ho odstrániť aj po každej väčšej búrke. Zimné fujavice môžu po sebe zanechať na vašej streche až 60 centimetrov snehu.  

  1. Čistite odkvapy

Nie v každej oblasti v zime nájdeme kopy snehu. V krajoch, kde väčšinu zimy prší, sú dôležité najmä odkvapy. Tie zabezpečujú odtok vody, aby nestála na streche. To isté budú pre vás robiť aj v zime. Teda pokiaľ budú vyčistené. Či odkvapy správne fungujú preto nekontrolujte len na jeseň. 

Počas celej zimy priebežne sledujte, či voda odteká. Predídete tak, kolapsu celého alebo časti odkvapu. Zamrznutá voda by ho mohla svojou váhou strhnúť.  

  1. Nevypínajte radiátory a kontrolujte nábytok

Vypnuté radiátory ušetria na kúrení – tak znie zlaté pravidlo šetrenia. Ak sa chystáte na dlhší čas cez zimu opustiť svoj príbytok, mali by ste ich vypnúť. Počas pobytu v práci ich však určite nechajte zapnuté. Zahriať celý dom ak je priebežne vykurovaný je nielen lacnejšie, ale aj rýchlejšie. 

Pri ohreve bytu nezabúdajte aj na to, ako máte umiestnený nábytok. Vyhnite sa sedačke alebo stolu zasunutému ku radiátorom. Voľný priestor okolo vykurovacích jednotiek zvýši rýchlosť, akou svoj dom zahrejete, a predíde nebezpečenstvu požiaru.

Zdroj: pexels.com
  1. Vymieňajte batérie v detektoroch dymu

Požiare nie sú ničím nezvyčajným ani v lete. V zimných mesiacoch pri vykurovaní však vystavujete svoj príbytok oveľa väčšiemu riziku. Okrem poistenia sú jedným z opatrení aj detektory dymu, ktoré môžete mať doma. 

Ak kúrite plynovým kotlom, celú zimu by ste mali mať pod kontrolou aj to, koľko oxidu uhoľnatého sa koncentruje vo vzduchu vášho domu. Detektor oxidu uhoľnatého je jedným z prístrojov, ktorý u nás nie je rozšírený tak ako detektory dymu, no ak prikurujete plynovým kotlom mal by byť aj vo vašom obydlí. Ak sa tieto šikovné vychytávky už vo vašom dome alebo byte nachádzajú, nezabúdajte v nich celú zimu pravidelne vymienať batérie. 

  1. Čistite komín 

Ak máte namiesto radiátorov v dome krb, tak by revíziou komína mala začínať každá vaša zimná sezóna. V teórii si ho môžete skontrolovať a vyčistiť aj sami. Na pravidelnú údržbu sa dokonca vzťahuje aj zákon. Ten určuje lehoty, v ktorých by ste ho mali kontrolovať na základe kW. 

Ak je na komíne z vnútornej strany nános sadzí väčší ako tri milimetre, stúpa riziko požiaru. Pri horení sadzí, ktoré sa v ňom usádzajú sa môže teplota vyšplhať až nad tisíc stupňov Celzia. Preto by ste ho mali monitorovať celú zimu a čistiť častejšie ako raz za sezónu. 

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie