Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

  • Sponzorovaný Ako na to
  • 0
  • 01. februára 2024, 14:22
  • 4 m, 25 s

Vodovodná batéria: čo robiť, keď začne kvapkať?

Vodovodné batérie patria medzi najzaťaženejšie vybavenie domácnosti, a tak sa nie je čomu diviť, že potrebujú nielen pravidelnú údržbu, ale z času na čas aj servis. Poznať, kedy sa oprava vyplatí alebo je na čase batériu vymeniť, je pomerne zložité.

Kvápe? Škrípe? Tuhne?

Moderné vodovodné batérie hojne využívajú pokročilé technológie, či už pri samotnej výrobe alebo ako podporu funkčnosti a životnosti. Medzi najčastejšie neduhy vodovodnej batérie patria rôzne netesnosti, kvapkanie, ale aj prskanie, nerovnomerný prúd vody, škrípanie či tuhosť pri ovládaní. Na vine býva buď poškodená súčiastka, vodný kameň alebo premnožené mikroorganizmy, plesne… Nezriedka sa jedná o zdatnú spoluprácu mnohých nežiadúcich faktorov. Mnohým problémom je možné do istej miery predísť práve pravidelnou údržbou.

kvapkajúca vodovodná batéria výmena

Stovky litrov vody za mesiac

Nech už je váš užívateľský komfort narušený akokoľvek, pri najmenšom náznaku je dobré reagovať hneď, pretože na rozdiel od ľudského tela nemá naše sanitárne vybavenie sebauzdravovaciu schopnosť a problémy narastajú a komplikujú sa. Na problém sa treba vždy pozrieť trošku z nadhľadu, napríklad, ak zaznamenáte kvapkajúci kohútik, skúste sa pozrieť „ako často“ kvapká napríklad za minútu. Už desať kvapiek totiž znamená 20-50 litrov/denne, teda stovky litrov za mesiac. Pri jednej zoslabnutej vodovodnej batérii to ročne môže byť až 20 000 litrov vody. Pri súčasnej cene energií zistíte, že nejde práve o lacnú záležitosť, a to nehovoríme o negatívnom ekologickom dopade.

Opraviť alebo vymeniť?

Odpoveď na túto otázku nie je ľahká. Ak by sme boli úprimní, oprava často „len“ odsunie nutnosť výmeny. Aj keby to však bolo len o pár rokov, prečo to neskúsiť. O oprave by ste mali uvažovať, pokiaľ je potreba vymeniť tesniace krúžky (obvykle spôsobujú netesnosti na tele batérie a priesak vody), pri prskaní či striekaní vody môže byť na vine perlátor, ktorý je možné tiež vyčistiť alebo vymeniť. Pokiaľ vodovodná batéria škrípe alebo tuhne, obvykle ju stačí iba vyčistiť a premazať. Vinníkov pri kvapkajúcej vode môže byť veľa a pokiaľ zlyhá výmena tesnenia, vyčistenie aj utiahnutie, treba osloviť odborníka alebo kúpiť batériu novú.

inštalatér oprava kvapkajúcej vodovodnej batérie

O výmene by ste mali uvažovať v okamihu, keď sa spojí niekoľko faktorov. Medzi základné patrí: vek batérie a jej vyťaženosť, opakované problémy, užívateľský komfort sa neustále znižuje (preskakujúce nastavovanie teploty a intenzity prúdu, kývanie, nutnosť na jej ovládanie použiť väčšiu silu…), je ťažšie udržať batériu v čistote (napríklad porušený povrch.). .) alebo začne byť hlučná.

Výmena vodovodnej batérie vlastnými silami

Pokiaľ sa rozhodnete vymeniť vodovodnú batériu vlastnými silami, je vhodné sa na to pripraviť. Nejde totiž „len“ o odpojenie starej a napojenie novej. Zhrnieme pre vás základné tipy:

  • Ako prvý krok vypnite vodu pomocou roháčikov a otestujte, či nikde nepreteká.
  • Pred demontážou dajte kohútiky/páku naplno, aby vytiekla zvyšková voda z vodovodnej batérie.
  • Pre istotu použite vedierko (alternatívne handru), aby ste predišli nepríjemným prekvapeniam.
  • U nástennej batérie si dajte pozor na tesnenie okolo batérie (možno ho bude nutné znova použiť).
  • Pri stojankovej batérii je proces zložitejší, pretože musíte batériu demontovať vrátane prívodov, pozor na poškodenie okolia batérie.
  • Pokiaľ porušíte tesnenie, bude sa vám hodiť: guma, kúdeľ, teflónová páska, tesniace vlákno alebo tekuté tesnenie.
  • Dajte pozor na rozstup, a to najmä pri staršej zástavbe, kde môže byť 100 mm oproti štandardným 150 mm.
  • Pred inštaláciou novej batérie priestor starostlivo umyte a zbavte vodného kameňa.
  • Po spustení novej vodovodnej batérie nesmie voda nikde pretekať – skontrolujte aj priestor pod umývadlom/drezom…

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 1x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie