Dnes je 18.oktobra 2024, meniny má Lukáš

Medená fasáda na budove historického pivovaru vo Varšave zaujme svojou jedinečnosťou

Apartmány Brewhouse sú symbolom premeny mestskej štvrte v samom srdci Varšavy. Budova sa rozrástla a stala sa dominantným prvkom nového, mesto formujúceho projektu – Warsaw BreweriesVaršavských pivovarov. Vyniká svojou fasádou, ktorá je tvorená mobilnými roletovými panelmi v medenej farbe. Tieto panely umožňujú fasáde meniť svoju podobu, vďaka čomu celá budova pôsobí živšie. Za návrhom tohto architektonického skvostu stojí štúdio JEMS Architects z Varšavy.

Splnenie všetkých požiadaviek súčasnej doby

Varšavské pivovary sú novým polyfunkčným komplexom v centre poľského hlavného mesta, ktorý vznikol na mieste, kde kedysi fungoval najväčší povojnový poľský pivovar. Nezastavaná plocha s rozlohou 4,4 ha sa zmenila na polyfunkčné miesto, ktoré spája obytnú, obchodnú a rekreačnú výstavbu. Je to miesto na bývanie, prácu, stretnutia, oddych a zábavu, pričom spĺňa všetky potreby svojich obyvateľov. Ateliér JEMS Architects – ľudia stojaci za územným plánom, ako aj za všetkými návrhmi v tomto projekte, ktorí sú zároveň spoluautormi verejných priestorov medzi budovami – pretransformovali opustené územie, pričom vychádzali z bohatého historického a kultúrneho dedičstva pivovaru.

Bývalá sladovňa, v ktorej nájdete moderné bývanie

Nový, takmer 30-metrový bytový dom, ktorý je dominantou a ikonou celého komplexu, vznikol na mieste starej sladovne. „Priemyselný areál bol formálnym referenčným bodom – nová zástavba opakuje jeho zapustený obrys z južnej strany a formulu vrcholu, pričom zo zvyšných strán budovy sú užšie časti fasády. Aj šírka bytového domu zodpovedá šírke historických múrov,“ vysvetľuje Marek Moskal, partner a spolupracovník ateliéru JEMS Architects.

Budova sa nachádza v samom centre komplexu, na križovatke najdôležitejších komunikačných ciest a verejných priestorov. „Na prízemí sa nachádzajú podniky a zrkadlovo vykladaná chodba, ktorá spája kľúčové verejné priestory tohto projektu, ktoré dodávajú budove mestský charakter. Celý okolitý priestor je k dispozícii širokej verejnosti. V jej blízkosti sa nachádzajú tri rôzne námestia – malé, útulné mestské námestie na druhej strane ulice, zelené námestie a takzvané Centrálne námestie s fontánou a priestorom venovaným umelcom,“ opisuje Maciej Rydz, partner v ateliéri JEMS Architects.

Medená fasáda, ktorá vás dostane

Apartmány Brewhouse vďačia za svoj moderný charakter pôvodnej fasáde pozostávajúcej z otváracích okeníc s hliníkovou sieťou medenej farby. „Vďaka mobilným prvkom sa fasáda na svetle trbliece. Obyvatelia si môžu zakryť časti stien a okien a regulovať tak svoje súkromie a množstvo denného svetla, ktoré sa dostane dovnútra. Fasáda vytvára živý obraz, ktorý vnáša do vzhľadu fasády rozmanitosť,“ vysvetľuje Katarzyna Kuźmińska, architektka zo štúdia JEMS Architects.

Steny za okenicami sú dokončené sivou omietkou, ktorá poskytuje neutrálne pozadie pre medeno-červenú sieť bez toho, aby narušila kompozíciu fasády. Pri návrhu boli použité hliníkové dvere a okná práškovo lakované na grafitovú farbu. Mali zachovať farebnosť čo najpodobnejšiu farbe omietky, aby druhá línia fasády podčiarkla efekt na otočných medených paneloch.

V budove sa nachádza 76 apartmánov s rôznou rozlohou a dispozíciou – od štúdií až po dvojpodlažné loftové byty na najvyšších poschodiach. Všetky sú prístupné z troch starostlivo navrhnutých schodísk.

Návrh komplexu Brewhouse Apartments získal v roku 2021 ocenenie SARP za viacbytové budovy, Grand Prix primátora Varšavy, ako aj čestné uznanie v rebríčku TOP Builder 2022.

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie