Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Zateplenie strechy: Montáž tepelnej izolácie 2

Ako sa kotví tepelná izolácia?

V tomto prípade sa pristupuje k voľbe tepelných izolácií s väčšou hustotou v tvare dosiek. Tepelné izolácie určené na nadkrokvovú izoláciu z tvrdých dosiek polyuretanu alebo lisovaných drevených vlákien si montáž pomocného roštu nevyžadujú. Kotvia sa priamo do krokiev pomocou kotiev, ktorých dĺžku, priemer a množstvo musí navrhnúť odborník na základe statického prepočtu. Na elimináciu tepelných mostov doskových izolantov slúžia spoje na pero-drážku, prípadne polodrážku (využitie montáže izolačných panelov na zraz nesie so sebou zvýšené riziko vzniku tepelných mostov). Montáž tepelnej izolácie nad krokvy eliminuje možnosť vzniku tepelných mostov v strešnom plášti na minimum.

Izolant s lepšími tepelno-izolačnými parametrami

Pri montáži tepelnej izolácie je potrebné klásť dôraz na zateplenie detailov, predovšetkým popri štítových múroch pri všetkých prestupových konštrukciách, v mieste pomúrnice, pri strešných oknách i vikieroch. V prípade, že v mieste detailu nie je dostatok miesta na vloženie požadovanej vrstvy tepelnej izolácie, je možné použiť izolant s lepšími tepelno-izolačnými parametrami, s ktorým rovnaké tepelno-izolačné vlastnosti získame použitím menších hrúbok.

Vláknitá tepelná izolácia (sklenená alebo kamenná vlna), nech bude akokoľvek hrubá, nebude fungovať, ak sa do nej dostane vlhkosť, prípadne ju bude prefukovať vietor. Jej tepelnoizolačné vlastnosti klesajú už pri 2 % vlhkosti.

Vlhkosť v dome

Zo strany interiéru musí tepelnú izoláciu ochraňovať parozábrana, ktorej hlavnou úlohou je zamedziť vnikaniu vzdušnej vlhkosti, ktorá v interiéri vzniká, do tepelnej izolácie. Počas dňa sa v budovách vyprodukuje neuveriteľné množstvo vlhkosti, ktorá má prirodzenú tendenciu stúpať s teplým vzduchom nahor a tým aj do tepelnej izolácie.

Ak by sa v tepelnej izolácii nazhromaždilo väčšie množstvo vlhkosti, táto by po ochladení mohla začať kondenzovať a vracať sa v smere gravitácie nadol, čím by na povrchu stien vytvorila nevzhľadné mokré škvrny. Zároveň by prevlhnutie izolácie výrazne znížilo jej izolačné schopnosti. Jednotlivé pásy fólie parozábrany je nutné navzájom dôkladne pozliepať.

Problém s vlhkosťou

Dnes sú na trhu k dispozícii parozábrany s integrovanými lepiacimi pásmi, ktorých inštalácia sa takto výrazne urýchľuje. Zalepiť a zatmeliť sa musia aj všetky prestupy medzi fóliou a stavebnými konštrukciami, dokonca aj všetky prestupy inštalácií vody, kúrenia, kanalizácie, elektriny a pod.

Čo je dôležité?

Pre prípad, že by sa do minerálnej vlny predsa len dostala nejaká vlhkosť, musíme jej umožniť, aby sa mala možnosť odpariť. Vrstvy tepelnej izolácie však zároveň musíme chrániť pred poveternostnými vplyvmi. Na toto nám slúži fólia poistnej hydroizolácie, ktorá umožňuje difúziu vodných pár do odvetrávaného priestoru tesne pod krytinou a zabraňuje prieniku skondenzovaných pár späť do tepelnej izolácie.

Rovnako dôležitá je aj ochranná funkcia pred vnikaním chladného vzduchu do izolácie, ktorý môže okrem nečistôt, niesť so sebou aj vlhkosť. Jednotlivé pásy poistnej hydroizolácie sa montujú vodorovne od odkvapovej hrany strechy smerom k hrebeňu.

Šupinovito sa prekladajú tak, aby voda nemohla stekať do podstrešného priestoru. Pri požiadavke na vytvorenie vzduchotesného podstrešia sa navzájom zliepajú špeciálnymi alebo integrovanými lepiacimi páskami. Prelepiť a dôkladne utesniť sa musia aj všetky prestupy s priliehajúcimi stavebnými konštrukciami.

Fólie používané na vytvorenie strešného plášťa sa nesmú navzájom zamieňať. Zároveň musia byť otočené správnym smerom. Pomôckou môže byť pravidlo, že potlač na fólii smeruje vždy k montážnikovi.

Čo je dobré vedieť?
  • pri montáži tepelnej izolácie do strešného plášťa je potrebné poznať a dodržať množstvo pravidiel, preto neodporúčame svojpomocnú montáž,
  • montáž tepelnej izolácie a súvisiacich vrstiev strešného plášťa je procesom veľmi citlivým na precízne vypracovanie detailov,
  • nešetrite na kvalite zabudovaných materiálov do strešného plášťa,
  • ak sa rozhodujete pre svojpomocnú montáž, urobte tak pod odborným dohľadom.

Pomohli vám tieto rady? Ak pracujete na stavbe svojho domu držíme vám palce! Izolácia je veľmi dôležitá a netreba zanedbať žiadnu úlohu. Napíšte nám, ako pri práci postupujete a podeľte sa s nami o svoje úlohy.

izolovaná strecha rodinného domu
Photo by Sindre Strøm on Pexels

Zdroj článku: krytina.sk

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie