Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Bratislava má podrobný manuál pre verejné osvetlenie

Správne umiestnenie a jednotný dizajn

Cieľom manuálu Princípy a štandardy verejného osvetlenia je docieliť správne umiestnenie osvetlenia i jeho funkčný dizajn. Dokument preto zahŕňa umiestnenie osvetlenia na uliciach, križovatkách, prechodoch pre chodcov, zastávkach MHD, ihriskách, parkoviskách a rôznych iných verejných priestranstvách.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa MIB (@mib.sk)

„Kvalitné verejné osvetlenie významne ovplyvňuje atmosféru mesta, šetrí financie a tiež spriehľadňuje verejný priestor, vďaka čomu sa obyvatelia cítia bezpečnejšie a lepšie. Manuál navyše prichádza v čase, kedy mestu pomôže pri veľkej obnove bratislavského osvetlenia,“ vysvetlil Roman Žitňanský, riaditeľ sekcie verejných priestorov z Metropolitného inštitútu v  Bratislave pre portál mib.sk.

Energeticky nenáročné

V konkrétnom verejnom priestore by malo mať verejné osvetlenie jednotný dizajn, rovnakú svietivosť a farbu svetla. Cieľom tiež je, aby bolo osvetlenie rovnomerné a dostatočné a zároveň neprispievalo k svetelnému smogu. Samozrejmosťou je, aby neprekážalo chodcom a bolo energeticky nenáročné.

Vedeli ste, že? Do roku 2025 by malo byť vymenených 50-tisíc svietidiel v správe hlavného mesta.

“V najbližších rokoch je našim zámerom modernizovať a rekonštruovať verejné osvetlenie v celom meste. Okrem výmeny pôvodných svietidiel za nové s LED svetelným zdrojom tiež pristupujeme k výmene stožiarov a káblových vedení, ktoré sú vo viacerých prípadoch po dobe svojej životnosti. Modernizácia a rekonštrukcia verejného osvetlenia okrem úspor na spotrebe elektrickej energie prináša aj potenciál rozvoja siete nabíjacích staníc pre elektromobily, a tiež metropolitnej optickej siete,” vysvetlil Juraj Nyulassy, vedúci oddelenia osvetlenia, sietí a energetiky z magistrátu.

Uvítali by ste niečo podobné aj vo vašom meste? Určite nám dajte vedieť v komentároch pod článkom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie