Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

  • Blog
  • 0
  • 16. decembra 2022, 13:00
  • 2 m, 42 s

Prechádzka okolo jazera Rohlík má byť realitou!

Verejný priestor v blízkosti jazera Rohlík čaká obnova v rámci programu Živé miesta. Architekti z ateliérov Atrium architekti, ARZ a LIVINARK pripravili štúdiu s návrhmi na zlepšenie tohto verejného priestoru.

Participatívny proces

Na revitalizácii okolia jazera Rohlík spolupracuje mesto Bratislava, Metropolitný inštitút Bratislavy, Mestská časť Ružinov a Ružinovská nemocnica. Architektonická štúdia vychádza z participatívneho prieskumu s obyvateľmi, ktorí podľa Metropolitného inštitútu Bratislavy v riešenom priestore vyzdvihli autentickú prírodu. Prieskumu sa zúčastnilo viac ako 2 000 obyvateľov.

Podľa riaditeľa Sekcie tvorby mestských priestorov z Metropolitného inštitútu Bratislavy sa potenciál jazera Rohlík aktuálne nevyužíva dostatočne. „Jazero Rohlík nevyužíva dnes naplno svoj potenciál a neuspokojuje potreby obyvateľov, ktorí sem radi chodia. V bezprostrednom okolí sa nachádza sídlisko, veľká nemocnica, škôlka aj domov dôchodcov. Ďalšou silnou skupinou návštevníkov sú miestni rybári či športovci. Ide o pestrú paletu ľudí, ktorí majú prirodzene odlišné potreby od tohto verejného priestoru. Navrhované úpravy majú preto areál rozdeliť do funkčných celkov, vďaka čomu vzniknú atraktívne verejné priestory pre rodičov s deťmi, športovcov, psíčkarov či seniorov. Predíde sa tak častým konfliktom medzi návštevníkmi, ktoré sa tu, žiaľ, dejú,“ vysvetlil podľa portálu mib.sk Marcel Dzurilla.

S ohľadom na prírodu jazera Rohlík

Jednou z najzásadnejších zmien majú byť chodníky a celkom 7 mól, ktoré umožnia prechod okolo celého jazera. Na základe participatívneho procesu, kládli architekti dôraz na prírodný charakter okolia a citlivý zásah do prostredia. Samozrejmosťou preto bude výsadba nových stromov. Okrem toho v priestore vznikne aj mokraď a oddychová záhrada v blízkosti nemocnice. Mobiliár by mal byť minimalistický, aby nepôsobil dominantne. „Vnímame krehkú hranicu medzi napĺňaním rôznorodých potrieb užívateľov verejného priestoru a zachovaním vzácneho momentu pokoja v urbanizme Ružinova. Obyvatelia cítia silný pocit spoluvlastníctva k lokalite a bežný návštevník tu zvykne stráviť dlhší čas. Zokruhovanie riešeného územia mlatovým chodníkom pokladáme za jednu z hlavných priorít projektu,“ vysvetľujú architekti z ateliérov Atrium architekti, ARZ a LIVINARK v štúdii.

Architekti by mali v priebehu budúceho roka vypracovať projektovú dokumentáciu, na základe ktorej bude stanovený rozpočet i časový plán. S revitalizáciou sa začne najskôr v roku 2024.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie