Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

  • Doma
  • 0
  • 21. februára 2023, 16:46
  • 2 m, 59 s

Nelegálne skládky odpadu. Ako môžeme pomôcť?

Asi ste to videli už všetci. Haldy hromadiaceho sa odpadu, ktoré už na prvý pohľad neveštia nič dobré. Problematika odpadov je vo svete veľkou témou. Zošpatňujú naše okolie a často ohrozujú život zvierat, ale aj náš.

Asi ste to videli už všetci. Haldy hromadiaceho sa odpadu, ktoré už na prvý pohľad neveštia nič dobré. Nelegálne skládky a problematika odpadov je vo svete veľkou témou. Dá sa povedať jednou z najväčších. Jeho množstvo rastie geometrickým rádom a riešení je málo. Čo spôsobujú čierne skládky prostrediu, v ktorom žijeme? A ako sa s nimi vysporiadať?

Ich počet neustále rastie

Čiernu skládku spoznáte na prvý pohľad. Neoznačené miesto zahádzané odpadkami bez povolenia príslušnými orgánmi, s často nebezpečným odpadom ako je starý elektroodpad, olej, či laky.

Predpokladá sa, že v súčasnosti je ich počet na Slovensku niekde okolo čísla 10 000. A toto číslo sa neustále zvyšuje. Kto za ne preberá zodpovednosť?

nelegálna skládka odpadu
Image by Pexels from Pixabay

Obce by mali mať hlavné slovo

Právna úprava čiernych skládok vychádza zo zákonu o odpadoch, ktorý zakazuje ukladať odpad na neoznačené miesta. Cieľom súčasnej politiky je také nastavenie odpadového hospodárstva, ktoré skôr kladie dôraz na recykláciu a zhodnotenie odpadov ako na jeho uskladňovanie.

Ak sa vám takúto skládku podarí objaviť, určite to nahláste na príslušnú obec. Práve obce a mestá majú problematiku čiernych skládok riešiť. Ich boj je však často náročný, lebo okrem nezodpovednosti občanov bojujú aj s majiteľmi pozemkov a ich „privátnymi“ smetiskami, či s problematikou vymáhania zodpovednosti.

Obce a mestá majú aj iné povinnosti

Okrem toho, že obce by mali primerane nakladať s nelegálnymi skládkami, majú za úlohu organizovať aj separovaný zber nebezpečných látok ako sú farby, pesticídy, či staré spotrebiče. Práve tieto produkty často končia na čiernych skládkach. Dobre zabezpečeným zberom nebezpečných látok vedia potom obce hromadeniu tohto odpadu predchádzať.

A to hovoríme o niekoľkých desiatkach ton odpadu ročne!

nelegálna skládka odpadu na poli
Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay

Riziká čiernych skládok

Nelegálne skládky odpadu znepríjemňujú život obyvateľom svojim vzhľadom a zápachom. Majú však negatívny vplyv aj na celú krajinu. Nebezpečné látky, ktoré sa tu často nachádzajú ohrozujú život zvierat, spôsobujú eróziu pôdy, ale hlavne znečisťujú vodu, pôdu a ovzdušie vo svojej blízkosti.

Ak takúto skládku nájdete pri prechádzke lesom alebo vo svojom susedstve, neváhajte a oznámte to príslušným úradom. Treba s ňou skoncovať čo najskôr.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie