Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

  • Sponzorovaný Stavba
  • 0
  • 16. marca 2023, 22:04
  • 3 m, 6 s

Viete, ako správne vyplniť žiadosť o územné rozhodnutie?

Vyplnenie žiadosti o územné rozhodnutie nemusí byť vždy jednoduché. Pripravili sme si pre vás praktické tipy, ktoré vám pri tom pomôžu.

Výstavba novej budovy je sprevádzaná veľkým počtom čiastkových úloh, ktoré je treba ešte pred samotným stavaním vykonať. Jedným z prvých krokov je správne vyplnenie žiadosti o územné rozhodnutie.

Ako sme už načrtli, pri stavbe alebo rekonštrukcii budovy budete potrebovať vybavenie územného rozhodnutia od príslušného stavebného úradu. Územné rozhodnutie v rámci stavebného procesu určuje súlad medzi vašimi plánmi na výstavbu a miestnymi stavebnými predpismi.

Odporúčania na vyplnenie žiadosti

Pri žiadosti o územné rozhodnutie sa môže stať, že nie každý tomuto dokumentu hneď porozumie. Na druhej strane je však povinnosťou tento dokument odovzdať v správnom znení a s predložením všetkých potrebných dokumentov. Vie to totiž urýchliť schválenie žiadosti a začiatok vašej výstavby.

Kvôli možnej zložitosti sme si pre vás pripravili praktické tipy, ako s ľahkosťou prejsť celým procesom územného rozhodnutia. Stačí nasledovať jednotlivé kroky:

  1. skontrolujte požiadavky miestnej samosprávy – zistite si, ktoré dokumenty musíte odovzdať spolu so žiadosťou o územné rozhodnutie,
  2. zaobstarajte si potrebné dokumenty – zvyčajne bývajú uvedené priamo vo vzore žiadosti,
  3. vyplňte žiadosť o územné rozhodnutie – budete povinný uviesť základné informácie ohľadom:
    1. žiadateľa – všetky požadované kontaktné údaje,
    2. stavby – jej umiestnenie, veľkosť, účel, vplyv na okolie…,
    3. pozemku – súradnice, rozloha, parcelné číslo, poloha v katastri…,
    4. vlastníctva – priložený doklad o vlastníctve stavby,
    5. plánov výstavby – výkresy, technické plány…
  4. pripojte získané dokumenty,
  5. predložte kompletnú žiadosť na stavebný úrad.

Rozhodnutie stavebného úradu

Po odoslaní žiadosti spolu s príslušnými dokumentmi vám neostáva nič iné, len čakať na finálne rozhodnutie stavebného úradu. Stavebný úrad vašu žiadosť spracuje a vyhodnotí, či vám bude územné rozhodnutie poskytnuté alebo zamietnuté.

V prípade, že vám stavebný úrad žiadosť zamietne, máte možnosť sa voči tomuto rozhodnutiu odvolať a požiadať prekontrolovanie rozhodnutia a žiadosti. Pri zamietnutí vám však úrad dá aj objektívny dôvod zamietnutia, preto je prvoradé túto skutočnosť v prvom rade napraviť.

Väčšinou sa jedná o nedodanie všetkých potrebných dokumentov, čo napravíte len ich dodatočným odovzdaním. V tomto prípade však hneď strácate čas v rámci výstavby, pretože nasledovná revízia bude, rovnako ako prvotná kontrola žiadosti, trvať minimálne niekoľko týždňov.

Celkový proces výstavby alebo rekonštrukcie, rovnako ako aj kompletné vyplnenie žiadosti býva často dlhý a zložitý. Z tohto dôvodu vám odporúčame obrátiť sa na odborníkov, ktorí vám radi pomôžu nielen s vypracovaním žiadosti o územné rozhodnutie, ale aj s právnym zabezpečením.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie