Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Vypestujte si doma čučoriedky ako z lesa

Modré a guľaté plody čučoriedky pozná každý z nás. Vedeli ste, že čučoriedka sa dá pestovať v každej záhrade v akýchkoľvek podmienkach? Práve teraz prichádza správny čas na ich výsadbu.

Plody čučoriedky majú priaznivý účinok na náš organizmus. Ľudskému telu pomáhajú napríklad pri budovaní silnej imunity, tráviacich ťažkostiach, ale tiež stabilizujú hladinu cukru v krvnom obehu.

Vo svojom vnútri skrýva čučoriedka bohaté množstvo vitamínov A, E, C a skupiny B. Okrem vitamínov v nej nájdeme aj minerálne látky a antioxidanty, ktorými pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele.

Výsadba čučoriedok

Ešte pred samotnou výsadbou sa zamerajte na výber správnych sadeníc. Čučoriedky totiž majú niekoľko odrôd, ktoré sa od seba líšia či už tvarom, farbou, ale aj chuťou. Každá z odrôd má aj iné potreby pri výsadbe a starostlivosti, preto vyberajte dôkladne.

Čučoriedka je na domáce pestovanie úplne nenáročná, avšak môže trochu potrénovať vašu trpezlivosť. Bohatej úrody sa môžete dočkať približne až 2-3 roky po prvotnom vysadení.

Ako sme už spomínali vyššie, najlepší čas na ich výsadbu je práve začiatok jari, avšak nič sa nestane, ak ich vysadíte aj inokedy. Čučoriedku môžete vysadiť v priebehu celého roka, no cez zimu je dôležité dbať na to, aby ju nepoškodili silné mrazy.

čučoriedky v lese pestovanie
Obrázok od Kjerstin Michaela Noomi Sakura Gihle Martinsen Haraldsen z Pixabay 

Odporúčame ju umiestniť na miesto s bohatým prísunom slnečných lúčov, a to z toho dôvodu, že v tienistom prostredí nemusí byť až tak produktívna. Dbajte aj na výber pôdy, pretože čučoriedky obľubujú skôr kyslú a priepustnú zem, ktorá nezadržiava príliš veľa vody.

Nezabudnite ani na pravidelné zavlažovanie, ktoré čučoriedky potrebujú najmä v priebehu ich rastu. Pre rýchlejší rast a bohatšiu úrodu vám odporúčame vysadiť viac kríkov čučoriedky vedľa seba.

Dôkladná starostlivosť

Vysadenie čučoriedok nie je všetko. Treba sa o ne aj pravidelne starať. Kvôli hustým koreňom čučoriedky neokopávajte a burinu okolo nich vám odporúčame vytrhávať skôr ručne, než pomocou nástrojov.

Hnojenie je, ako aj pri iných plodinách a rastlinách, pri čučoriedkach dôležité. V záhradníctvach nájdete aj hnojivo špeciálne pre čučoriedky, ktoré im dodá všetky živiny, ktoré budú potrebovať.

Pri zbere sa zamerajte na to, aby boli plody čučoriedky pružné a lesklé. Ak sú plody príliš prezreté alebo až prehnité, tak ich čo najskôr odstráňte. Tak zamedzíte rozvoju rôznych chorôb.

Plody čučoriedky

Čučoriedky sú na konzumáciu výborné aj v surovom stave, ale samozrejme si z nich môžete pripraviť aj rôzne produkty. Čučoriedkový džem patrí ku klasickým výrobkom, ktorého príprava je však dlhšia. Ak hľadáte niečo kratšie na prípravu, tak je tá pravá pre vás čučoriedková šťava.

Ich výrobky ocenia aj tehotné ženy, pretože konzumovať čučoriedky v tehotenstve sa dokonca odporúča. Svojimi protizápalovými účinkami pomôžu najmä v prvom trimestri a svojim obsahom posilnia aj vývoj dieťaťa.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 2x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie