Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Čierna zázračná bobuľa: Vypestujte si doma aróniu pre zdravie 

Výrobky a bobule arónie predstavujú jedny z najzdravších produktov spomedzi bobuľovitého ovocia. Vedeli ste, že si ju môžete vypestovať aj doma?

Arónia čiernoplodá sa radí medzi jednu z najzdravších bobúľ, a to vďaka svojmu bohatému obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov. Vedeli ste, že bobule, medzi ktoré patrí aj arónia, je ľahké vypestovať aj u vás doma?

Bobule arónie vo svojom vnútri skrývajú vysoký obsah vitamínov C, P a vitamínov skupiny B. Bohaté sú tiež na železo, vápnik, horčík, draslík, sodík a veľa ďalších minerálnych látok. Vďaka svojmu obsahu je nazývaná aj ako kráľovná antioxidantov.

Pomoc pre ľudské telo

Účinky arónie môžeme pri jej užívaní badať na rôznych častiach nášho tela. Blahodárne pôsobí napríklad na srdce, žalúdok, močovú sústavu, ale aj na imunitný systém ako celok.Netreba zabúdať aj na to, že bobule arónie čiernoplodej majú antikarcinogénny účinok, čo znamená, že dokážu pomôcť aj pri rakovine hrubého čreva. Prospešné látky, ktoré sa v arónii nachádzajú, spomaľujú rast rakovinových buniek až o 50 – 80 percent.

Arónia a domáce pestovanie

V prípade, že si chcete robiť vlastné produkty, môžete si aróniu čiernoplodú vypestovať aj doma. Nezabudnite však na dôležité kroky, ktoré sa vám pri pestovaní budú do budúcna hodiť.

Vyberte správne miesto

Arónia na svoj správny rast potrebuje vhodné miesto a typ pôdy. Najlepšie rastie na úplne slnečnom mieste, no vie sa prispôsobiť aj sčasti tienistému prostrediu. Pri pôde dbajte na to, aby bola dobre priepustná a mierne kyslá.

Kupovanie sadeníc

Pri kupovaní sadeníc arónie dbajte na to, aby boli nové a zdravé. Odporúčame ich kupovať v predajniach, ktoré sa špecializujú na predaj rôznych sadeníc. Môže sa stať, že si v nich trochu priplatíte, no budete mať istotu, že ste si kúpili kvalitné sadenice.

Príprava sadenia

Výsadbu arónie vždy začnite tým, že skontrolujete pôdu, do ktorej ju chcete zasadiť. Ako sme spomínali, arónia potrebuje priepustnú a mierne kyslú pôdu. Preto ak je vaša príliš alkalická, môžete ju okysliť výhradne organickými materiálmi, ako napríklad rašelinou.

Následne vykopte jamy, ktoré sú od seba vzdialené približne 1-2 metre. Danú vzdialenosť odporúčame z toho dôvodu, že arónia dokáže vyrásť približne 1 až 1,5 metra. Do jám vložte svoje sadenice, dôkladne ich prekryte pôdou a dostatočne zalejte.

Pravidelná starostlivosť

Arónia čiernoplodá nie je vôbec náročná na pestovanie. Jediné, čo potrebuje, je pravidelné zalievanie zo začiatku jej rastu. Okrem toho by ste mali vykonávať len základné činnosti okolo rastlín, ako je trhanie buriny. Jej plody vydržia aj tuhé zimy, preto ju okrem začiatkov rastu nemusíte vôbec prikrývať.

Obrázok od Gérard JAWORSKI z Pixabay 

Zber plodov

Pri zbere dbajte najmä na to, aby mali plody typickú tmavú, až čiernu farbu a aby boli mäkké na dotyk. So zberom môžete začať už v auguste, ale samozrejme sa prispôsobte svojej rastline. Každá totiž môže plodiť v iné obdobie. Celkovo sa obdobie zrelosti u arónie považuje obdobie od augusta do októbra.

Arónia na mnoho spôsobov

Plody arónie môžete konzumovať podľa svojich požiadaviek, pričom ľuďom najviac vyhovuje práve šťava z arónie. Okrem nej sa na trhu nachádzajú mnohé iné výrobky z arónie, ako napríklad výživa, džús, džem alebo aj cukríky.

Bobule alebo spomínané výrobky z arónie môžete ďalej použiť v rôznych receptov, pričom si užijete najmä sladké recepty z arónie. Môžete si z nej pripraviť lievance, muffiny, palacinky, pri ktorých použijete džem z arónie.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 8x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie