Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Idete stavať? Na týchto 5 vecí určite nezabudnite!

Plánujete výstavbu domu alebo iného projektu a zaoberáte sa tým, čo všetko musíte vopred zabezpečiť?

Pripravili sme pre vás 5 dôležitých krokov, ktoré by ste mali pri svojej príprave určite dodržať. Neváhajte sa obrátiť aj na profesionálov.

Stavebné práce, či už ide o novú výstavbu, alebo len o rekonštrukciu, sa nezaobídu bez potrebných dokumentov. Ich povinnosť a štruktúru určuje zákon, preto si dajte záležať na ich skompletizovaní. Absencia niektorých dokumentov by vás totiž mohla vyjsť draho.

Vypracovanie projektu

Ešte pred samotným stavaním si musíte vypracovať projekt vašej stavby a zahrnúť doň všetky informácie ohľadom rozlohy, veľkosti, umiestnenia, funkcie ap.  

S vypracovaním projektu vám môže pomôcť profesionálny architekt alebo spoločnosť poskytujúca geodetické služby. Geodetické zameranie polohopisu a výškopisu slúži ako podklad, na základe ktorého vám projektant alebo architekt dokáže umiestniť stavbu na pozemok. Finálna podoba bude v ďalších krokoch slúžiť aj ako projekt pre územné rozhodnutie.

Plánovanie rozpočtu a materiálov

Pri projekte si nezabudnite naplánovať aj rozpočet a priebeh prác, aby ste si vedeli svoju stavbu naplánovať po finančnej, aj po časovej stránke. Urobte si prieskum trhu a vyčleňte si tie najlepšie firmy, od ktorých budete kupovať potrebný materiál.

Pri plánovaní vám odporúčame vytvoriť aj určitú finančnú a materiálovú rezervu. Nikdy neviete, či sa niečo pri stavbe nepokazí. Rezerva vám zabezpečí pokrytie neočakávaných výdavkov alebo prestojov vo výstavbe.

Výber správnych firiem

Vypracovanie projektu a ostatných plánov môže byť pre vás samotných dosť zložitý proces, najmä ak nemáte s touto oblasťou žiadne skúsenosti. Práve preto vám odporúčame vybrať správne firmy, ktoré sú v rámci inžinierskej činnosti a geodetických prác už dlhodobo skúsené.

Firmy zabezpečujúce geodetické práce vám pomôžu pri spracovaní projektov, pretože ich náplňou je vykonávanie meraní a mapovania terénu, respektíve pozemku, na ktorom svoju stavbu plánujete.

Inžinierska činnosť zahŕňa okrem projektov aj vypracovanie ďalších dokumentov, ktoré budete potrebovať pri výstavbe, ako je územné rozhodnutie, stavebné povolenie a kolaudačné rozhodnutie.

Žiadosť o územné rozhodnutie

Na základe vypracovaného projektu sa po podaní žiadosti zabezpečuje územné rozhodnutie. Územné rozhodnutie vydáva príslušný úrad, ktorý posúdi vašu žiadosť o stavbu a stanoví, či je v súlade s územným plánom a právnymi predpismi.

Vybavenie stavebného povolenia

Po udelení územného rozhodnutia sa zamerajte na vybavenie stavebného povolenia. Žiadosť o stavebné povolenie predkladáte príslušnému orgánu a okrem projektu stavby v ňom nezabudnite zaevidovať aj dostupnosť a pripojenie na verejné siete, či už ide o energie alebo vodu.

Pri vybavovaní stavebného povolenia budete potrebovať aj súhlasy od príslušných orgánov. Konkrétne sa môže jednať napríklad o vodohospodárske úrady alebo orgány zabezpečujúce ochranu životného prostredia.

V neposlednom rade nezabudnite pri realizácii stavby na dodržiavanie bezpečnostných opatrení a všetkých právnych predpisov a noriem.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie