Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

  • Sponzorovaný Blog
  • 0
  • 30. mája 2023, 12:42
  • 3 m, 21 s

Ako zužitkovať dažďovú vodu? Nemusíte s ňou iba polievať záhradu!

Dažďovej vody sa netreba za každú cenu zbaviť, práve naopak, oplatí sa využiť ju. Od polievania záhrady až po splachovanie či dokonca využitie na pitie. V prípade, že plánujete rekonštrukciu alebo stavbu nového domu, oplatí sa porozmýšľať, ako ušetriť vodu z vodovodu, za ktorú je potrebné platiť. Dôvody, prečo tak urobiť súvisia nielen s ekológiou, ale aj citeľnými finančnými úsporami. Napokon, úspora až 50 % pitnej vody znie celkom lákavo. Aké teda máte možnosti?

Čo robiť so zrážkovou vodou?

Rekonštrukcia domu či stavba nového vás postaví pred množstvo rôznych otázok, vyberať si budete garážové brány, strechu, základy, izolácie, no skrátka desiatky rôznych stavebných riešení doslova od výmyslu sveta. Jednou z otázok, ktorú by ste si v tejto súvislosti mali položiť je, ako naložíte so zrážkovou vodou.

V tomto smere máte v zásade tri možnosti. Vyriešiť odvádzanie zrážkovej vody za poplatok do tzv. dažďovej kanalizácie. Takáto kanalizácia ale nemusí byť k dispozícii v každej lokalite. V takom prípade je vhodnou alternatívou trativod, teda podzemná jama slúžiaca na zber dažďovej vody, ktorá sa bude nachádzať priamo na vašom vlastnom pozemku. Vsakovacia jama sa po vybudovaní vyplní pieskom, štrkom a geotextíliou, prípadne systémom drenážnych blokov. Treťou možnosťou je potom zber do nádob, pričom vodu je možné následne použiť najmä na zavlažovanie záhrady.

Voda
Zdroj foto: elements.envato.com

Akumulačný systém pre záhradu aj domácnosť

V prípade, že chcete zrážkovú vodu využívať v čo najväčšej miere, oplatí sa vám investovať do niektorého z moderných akumulačných systémov. Tie spravidla obsahujú nádrže s filtrom, rozvody a čerpadlá, ktorých činnosť manažuje riadiaca jednotka. V prípade, že plánujete zrážkovú vodu využívať iba na záhrade alebo povedzme na umývanie auta či vonkajších priestorov, bude takéto riešenie aj pomerne cenovo dostupné a jednoduché.

Ak naopak chcete zrážkovú vodu používať aj v domácnosti, celý systém treba oddeliť od rozvodu pitnej vody a zároveň zabezpečiť, aby bolo možné v prípade nedostatku zrážkovej vody jej nahradenie pitnou. Tieto systémy dokážu vodu nielen zachytiť a pomocou filtrácie zbaviť mechanických nečistôt, ale tiež naakumulovať a prípadne aj doviesť k vybraným spotrebičom, ako je napríklad práčka. Samozrejme, nevyhnutnou súčasťou je aj dodatočný odtok, ktorý využijete v prípade prebytku zrážkovej vody, ktorú by ste nemali možnosť využiť.

Výhodou podobných systémov je aj to, že takto nazbieranú a odfiltrovanú vodu môžete používať aj na upratovanie. Svoje uplatnenie si nachádzajú nielen v prípade bežných domácností, ale aj firiem, kde sa týmto spôsobom darí citeľne znižovať spotrebu drahocennej pitnej vody. Použitie zrážkovej vody je teda vhodné aj na upratovanie firiem Bratislava, pričom úspora je o to väčšia, čím častejšie sa upratuje. Miera úspory pitnej vody počítaná na desiatky percent je teda dosiahnuteľnou métou.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie