Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

  • Sponzorovaný Stavba
  • 0
  • 29. februára 2024, 11:07
  • 2 m, 31 s

Aké typy rozvádzačov a rozvodníc poznáme?

Mnoho ľudí si tieto pojmy mýli, aj keď majú svojim spôsobom podobné účely. Aké možnosti sa vám v tomto smere otvárajú?

Počuli ste už o rozvodných zariadeniach? Ide o tie, ktoré vám pomôžu pri rozvode elektrického prúdu. Pri ich rozdelenú sú dôležité špecifické technické normy (STN). Pri elektrických rozvádzačoch nízkeho napätia sa bavíme o kombinácii jedného alebo viacerých spínacích strojov s konkrétnymi zariadeniami (regulačnými, ochrannými, riadiacimi alebo signalizačnými). Pri ich rozdeľovaní sa odborníci riadia hlavne problematikou konštrukčného vyhotovenia.

Aký je rozdiel medzi rozvádzačom a rozvodnicou?

V prvom rade si treba uvedomiť rozdiel medzi rozvádzačmi a rozvodnicou. V druhom prípade sa naskytá možnosť ich umiestnenia aj s prihliadnutím na obsluhu laickej odbornosti. To sa týka hlavne výmeny poistiek a spínania vypínačov alebo ističov. Musia disponovať krytím minimálne IP2X a sú pripravené montáži do napätia 300 V oproti zemi (montáž prebehne na zvislú rovinu).

Neznalosť vás môže vyjsť draho

Na rozvod energie v domoch, kanceláriách či bytoch slúži bytová rozvodnica, ktorá je osadená prepojovacími mostíkmi na PE a N vodiče a DIN lištami. Odolnejšou voľbou sú rozvodné skrine bez spomenutých líšt a mostíkov. Pod laickým názvom skrinka na elektrometer si viete zadovážiť elektromerový rozvádzač ako predprípravu na montáž elektromeru a iných pomocných zariadení.

Za zmienku stojí aj zásuvková rozvodnica osadená jednou alebo viacerými elektrickými zásuvkami (400 alebo 230 V). Známa je aj poistková skrinka vodná na realizáciu elektrických prípojok vzdušného zariadenia v rámci elektrických stĺpov.

K odberu elektrickej energie v domácnosti využívame množstvo spotrebičov a iných prístrojov. Aj keď sa vieme svojim spôsobom ochrániť, na čo slúži napríklad aj kvalitné časové relé, podcenenie tejto záležitosti vás môže vyjsť naozaj draho. Pri výbere správnych rozvodníc či rozvádzačov si preto dajte naozaj záležať.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie