Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

4 zásady škandinávskeho štýlu pre dokonalý domov

Ako povedal dizajnér Craig Ritche z koncernu Ikea: ,,Škandinávsky štýl je charakteristický tromi kľúčovými komponentami – funkčnosťou, jednoduchosťou a krásou. Tento štýl má jednoduchý dizajn, čisté línie a útulnú eleganciu, čo spolu vytvára príjemnú domácu atmosféru.“ A v jednej vete máme zhrnuté to, čo je pre škandinávsky štýl typické. 

Aby ste si mohli vyčarovať váš vlastný škandinávsky štýl, prinášame vám 4 zásady, podľa ktorých to hravo zvládnete. 

Svetlé a bledé farby sú základ

– a dôležité je aj ich minimálne množstvo. Farby sú prírodné a jasné a zvyčajne sa kombinujú jedna alebo dve farby. Typické farby sú biela, béžová, staroružová a sivá. Ak ste fanúšikom výrazných farieb, tie sú povolené v jemnej kombinácii – napr. biela s mentolovou alebo horčicovou žltou, prípadne cyklamenová v kombinácii so sivou. Ideálne je využiť výrazné farby len na dekoráciách a doplnkoch – vankúše, deky, lampy, rámy na fotky – iba v tomto prípade to bude pôsobiť vkusne a stále si zachováte škandinávsky look. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Better Homes & Gardens (@betterhomesandgardens),

Na materiáloch záleží

drevo v akejkoľvek forme. Prírodné je top, ale v kombinácii s bielou je vhodné aj lakované alebo tmavšie. Pokrčený vzhľad na textíliách, hrejivé deky a vankúše, sú ideálne. Keďže Škandinávci milujú svetlo, zabudnite na záclony či závesy, alebo použite len jednoduché ľanové, biele alebo béžové. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa @interiordesign.ig,

Funkčné ozdoby si zamilujte

– ak ste to ešte nepostrehli, tak škandinávsky štýl obľubuje dekorácie, ktoré musia byť nielen funkčné, ale mali by aj dobre vyzerať. Každý kúsok je potrebné vyberať starostlivo a nesmiete zabudnúť ani na živé kvety. Tie sú súčasťou každej škandinávskej domácnosti. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Interior of your dreams ✨ (@dreaminteriors),


Spojenie s prírodou

– jednoducho nesmie chýbať a navyše vám kvety prinesú aj príjemný vzduch v byte či dome. Do spální a obývačiek sú ideálnym doplnkom našuchorené vankúše, ktoré môžete len tak pohodiť na sedačku alebo ich umiestniť k čelu postele. Teplo domova môžete vytvoriť aj pomocou koberčekov s vysokým vlasom v príjemných neutrálnych farbách. Navyše deka prehodená na konci postele dodá ten správny severský šmrnc.
Do škandinávskeho štýlu perfektne zapadnú čierno-biele fotky v samostatných jednoduchých rámoch, napr. z prírodného dreva. Nebojte sa experimentovať a pokojne si môžete väčšie fotky položiť rovno na zem a oprieť ich o stenu. Výsledný efekt stojí za to. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Interior | Design | Bedroom (@modernbedspace),

Vyberajte nábytok s rozumom

a so značnou dávkou minimalizmu. Napríklad do spálne úplne stačí umiestniť veľkú posteľ – ideálne drevenú – a k tomu jednoduché nočné stolíky a maximálne jednu šatníkovú skriňu. U Severanov môžete bežne vidieť aj oblečenie zavesené len tak, na háčiku v miestnosti.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Interior | Design | Bedroom (@modernbedspace),

Rovnaké pravidlo platí aj pre obývačky či kuchyne – nábytok má byť hlavne funkčný – stoličky, konferenčný stolík či knižnica – to všetko má svoje využitie. Osobitnou kategóriou sú lampy a svietidlá – tie škandinávske sú zväčša drevené, kovové, s jednoduchými líniami, prípadne dizajnové kúsky, napr. lampa v tvare labute (,,swan lamp“), či obyčajná žiarovka prekrytá veľkými tienidlami. Máme pre vás aj tip, ako môžete niečo ušetriť pri zariaďovaní – skúste využiť drevenú stoličku ako nočný stolík do spálne, prípadne si vyrobte vlastné tienidlo na lampu z balónov a špagátu. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Interior Design?? (@scandinique),

Škandinávsky štýl je naozaj veľkým trendom a v súčasnej konzumnej dobe si našiel veľké množstvo fanúšikov. Musíme spomenúť aj to, že celý koncept škandinávskeho štýlu sa nesie v friendly ponímaní a striedmosť eko – je základ. A to je niečo, čo by sme mali mať na pamäti aj v bežnom živote. 

Lucy

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 7x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie