Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Všetko, čo potrebujete vedieť pred kúpou pieskoviska pre vaše deti

Ak s prichádzajúcim letom rozmýšľate nad tým, ako zabaviť vaše deti na dvore či terase, skúste vsadiť na klasiku. Pieskovisko je skvelou voľbou pre menšie i väčšie záhrady. Ako si ale vybrať zo širokej ponuky? S nami to zvládnete.

Plastové pieskovisko

Klasikou, ktorú nájdete na mnohých terasách a záhradách je platové pieskovisko. Väčšinou ide o menšiu vaničku v rôznych farbách a hravých tvaroch, ktorú možno uzavrieť.

Vďaka menším rozmerom je tento typ pieskoviska vhodný i na menšie záhrady, ale i balkóny. Plastové pieskovisko chráni piesok pred znečistením z okolia. Možnosť zakrytia pieskoviska vrchným krytom oceníte vtedy, ak ho plánujete umiestniť na miesto, kde nebude chránené pred dažďom žiadnym iným prístreškom.

Plastové pieskovisko
Zdroj foto: MNStudio on Shutterstock

Plastové pieskovisko nemusíte montovať, stačí, ak doň nasypete piesok a máte hotovo. Vrásky na čele vám nemusí robiť ani jeho údržba. Piesok z vaničky ľahko vyberiete, očistíte ju a nasypete nový piesok. Tento typ pieskoviska môžete na vašej záhrade tiež ľahko presúvať podľa potreby.

Vedeli ste, že? Počas letných horúčav máte možnosť čistú vaničku naplniť vodou a vytvoriť vašim deťom malý bazén?

Nevýhodou plastového pieskoviska je, že na upravenej záhrade či terase nepôsobí príliš esteticky.

Drevené pieskovisko

Ekologickejším a estetickejším variantom je pieskovisko z dreva. To môžete kúpiť, alebo si ho nechať vyrobiť presne podľa vašich predstáv. Spravidla sú však drevené pieskoviská, v porovnaní s ich plastovými ekvivalentmi, väčšie. Sú preto vhodné aj pre väčšie deti a zmestí sa do nich i väčší objem piesku. Pri väčších modeloch však musíte myslieť na to, kam ich na záhrade umiestnite. Výberu miesta venujte skutočne dostatočnú pozornosť, pretože následná zmena polohy dreveného pieskoviska nie je taká jednoduchá, ako pri plastových modeloch.

Aj pri tomto type pieskoviska odporúčame myslieť na kryt, ktorý by chránil piesok nielen pred dažďom, ale i znečistením.

Pieskovisko
Zdroj foto: Andrii Salomatin on Shutterstock

Tip od nás: Ak chcete, aby drevené pieskovisko vyzeralo na vašej záhrade skutočne dobre, môžete ho natrieť ľubovoľnou farbou či farebnou kombináciou. Ak vám zostala farba, ktorú ste použili napríklad na náter dreveného altánku či plota, neváhajte a zjednoťte exteriér vášho domu. Rovnako však výber farby môžete nechať na vaše deti.

Modulové pieskovisko

Ak vám to dovoľuje veľkosť vašej záhrady, môžete deťom dopriať oveľa viac, ako len pieskovisko. Trendom, ktorý zabaví vaše ratolesti na skutočne dlhú dobu, sú najrôznejšie hracie veže. Tie obsahujú okrem pieskoviska aj rôzne lezecké prvky, šmykľavky a iné hracie moduly.

Ako sme už spomenuli, tieto konštrukcie sú náročné na priestor, no ak ho na záhrade nájdete, nič vám nebráni v tom, vyskladať si detskú hraciu pevnosť.

Rady a tipy

Ak už máte vybraté, aký typ pieskoviska je ideálny pre vás a vaše deti, určite dbajte i na bezpečnosť. Je lepšie, ak je pieskovisko umiestnené na záhrade tak, aby ste naň dovideli aj v prípade, že sa nachádzate v dome.

Rozumné je myslieť aj na ochranu vašich detí pred slnkom. Drevené pieskoviská preto odporúčame vybaviť i strieškou, ktorá by chránila deti pred priamym slnkom.

Slnku sa ale nevyhýbajte pri umiestnení pieskoviska. V tienistom prostredí by sa v piesku mohli začať množiť machy či plesne. Po akom pieskovisku by ste siahli vy a prečo? Napíšte nám do komentára váš názor, prípadne sa podeľte o skúsenosti.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 8x
  • 1x
  • 1x
  • 1x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie