Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Tipy na najlepšiu záhradnú techniku na kosenie

Pre niekoho oddych po náročnom pracovnom dni, pre iných povinná jazda sezónnej starostlivosti o záhradu. Aj keď sa naše subjektívne vnímanie odlišuje, spoločným zostáva hlavný účel. Všetky trávnaté porasty v záhrade udržiavame v optimálnej výške, čím okrem vytvorenia estetického efektu eliminujeme aj výskyt burín. Na tieto pravidelné „zelené práce“ však potrebujeme kvalitnú záhradnú techniku. Ako si správne vybrať?

Podmienkou efektívneho kosenia je jednak záhradná výbava a taktiež cit pre vytvorenie komfortného zeleného koberčeka. Zatiaľ, čo niekoľko sezón dozadu sme preferovali veľmi nízke trávniky s výškou 2 – 3 cm, dnes je tomu inak. Rozhodujúcim sa stal hustejší a vyšší porast, ktorý dobre zatieňuje a ochladzuje pôdu. Zároveň neprosperuje burina a pri pravidelnom kosení ani nestíha dorásť.

Elektrické, benzínové a moderné AKU kosačky

Dôležitým kritériom pre výber vhodného zariadenia na kosenie je rozloha trávnatej plochy.

Akumulátorové (AKU) kosačky

Akumulátorové náradie, spolu so sortimentom kosačiek, sa vyšpecifikovalo po požiadavkách moderného spôsobu života. Mnohí ju označujú za mestský štýl fungovania, kde udržiavame prevažne malé trávniky. Často ide o okolie bungalovov či radových stavieb, kde by nebolo ani ekologické, ani komfortné pracovať s kabelážou elektrických kosačiek alebo pri zápachu benzínových kosačiek.

AKU kosačky patria k veľmi spoľahlivým a kompaktným modelom, s ľahkým štartovaním a tichou prevádzkou. Na kvalitu života majú pozitívny dopad nulovými emisiami.

Elektrické a benzínové kosačky

Najčastejšie sa stretávame s elektrickými alebo benzínovými kosačkami na plochách do 800 m2. Pri elektrických oceňujeme tichší chod a jednoduchú údržbu, no rovnako prihliadame na spôsob vyprázdňovania zberných košov a ergonomické benefity (napr. nastaviteľné rukoväte).

Čo ak sa po jednej sezóne na záhrade rozhodnete rozšíriť trávnik? Rozloha plochy môže neraz presahovať aj 1000 m2. Vtedy sa obraciame skôr za benzínovými modelmi s pohonom kolies, ideálne s plynulou reguláciou a výživným mulčovaním.

Záhradná technika na špecifických terénoch

Vyššie spomínané modely si vieme perfektne užívať na takmer ideálnych (katalógových) trávnikoch. Čo však v prípade, ak ste trávnik dlhodobejšie neudržiavali, veľmi zhustol a prerástol až natoľko, že bežné kosačky na to nestačia?

Popri svojom základnom využití môžu zabezpečovať udržiavaciu funkciu aj všestranné kultivátory alebo rotavátory. Zatiaľ čo kultivátor prezentuje výbavu na prekyprenie a prevzdušňovanie pôdy, rotavátor túto funkciu umožní len do hĺbky max. 15 cm a používa sa skôr na menšie povrchové práce – dobre zapracováva mulč alebo hnojivá.

Oproti nim kultivátory ponúkajú všestrannejšie využitie na kosenie, obracanie sena alebo vystupujú vo funkcii snehových fréz.

Užitočné príslušenstvo 

Viete, že poznáme ručné, benzínové alebo elektrické kultivátory, no rovnako podstatné je vedieť sa rozhodnúť pre správne príslušenstvo?

Aktívnym príslušenstvom sa stáva jednobubnová kosačka s univerzálnym použitím. Ideálne, keď ju možno používať ako na vysokú trávu, tak aj na prerastené plochy (100 – 120 cm), na rozsiahle sady či lúčnaté porasty, dokonca aj v kopcovitých terénoch. Prirodzené tienenie a rovnako výživu pre trávnik podporuje rozhadzovaním či ukladaním do pravidelných riadkov.

Medzi ďalší obľúbený doplnkový sortiment pre kultivátory a rotavátory patria hrobkovače, vyorávače na zemiaky a pluhy.  

Neviete sa rozhodnúť alebo vyžadujete viac cenných rád pre udržiavanie trávnika a vysádzanie v záhrade? Najnovšie trendy sa dotýkajú maximálneho využitia pri čo najmenšom zasahovaní do kvality prostredia – rýchlo a jednoducho, tak ako si to moderná doba vyžaduje! 

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie