Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Adiabatické chladenie a jeho vplyv na životné prostredie

Minimálne náklady a maximálny výkon, aj tak by sa dalo opísať adiabatické chladenie. Ako je možné pomocou tohto chladenia znížiť dopad na životné prostredie?

Čo sa dozviete?

  • Čo je adiabatické chladenie
  • Ako funguje adiabatické chladenie
  • Ako dokáže adiabatické chladenie šetriť prírodu i vaše náklady

Čo sa skrýva za pojmom adiabatické chladenie?

Adiabatické chladenie je prírodná metóda založená na chladení vzduchu pomocou odparovania vody. Voda potrebuje na odparovanie teplo, ktoré získava zo vzduchu a tým pádom ho ochladzuje. Tento unikátny systém používa na chladenie vodu, ktorá v tomto prípade slúži ako prírodné chladivo. Adiabatické chladenie tiež niekoľkokrát za hodinu vymieňa vzduch v interiéri za čistý a filtrovaný vzduch z vonkajšieho prostredia. Vďaka tejto kombinácii zaručuje adiabatické chladenie zdravé a príjemné prostredie v celom chladenom priestore.

Jednou zo zásadných výhod adiabatického chladenia, ktoré určite netreba opomenúť, je i jeho dopad na životné prostredie. Chladenie týmto systémom dokáže znížiť spotrebu elektrickej energie až o 90%. Táto spotreba sa nenavýši ani počas skutočne horúcich dní a vysokého tepelného zaťaženia. 

Znížte náklady i dopad na životné prostredie

Vedeli ste, že? Adiabatické chladenie vyrobí z 1 kW elektriny až 40 kW chladiaceho výkonu.

Zostaneme ešte pri číslach, ktoré najlepšie demonštrujú efektivitu adiabatického chladenia. Na výrobu 50 kWh sa spotrebuje 1 m3 vody a množstvo fosílnych palív. Na druhej strane odparenie 1 m3 vody poskytne až 695 kWh chladiacej energie.

Vďaka tomuto faktu je možné konštatovať, že adiabatické chladenie má v porovnaní s inými chladiacimi systémami až desaťnásobne vyššiu energetickú účinnosť. Inými slovami pri rovnakej energetickej potrebe vám zaručí až desaťkrát viac chladiaceho výkonu. Ide teda práve o energiu, ktorú nespotrebujete a ktorá znižuje uhlíkovú stopu.

Nižšia spotreba energií môže preto pozitívne ovplyvniť životné prostredie a výrazne znížiť náklady na prevádzku, konkrétne na chladenie budov.

Adiabatický chladič šetrí životné prostredie a prírodu i tým, že nepotrebuje pravidelnú výmenu chladiva, ktoré je následne potrebné likvidovať. V jeho prospech v neposlednom rade hovorí aj jednoduchá údržba a skutočne dlhá životnosť.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie