Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Poradíme vám, ako sa starať o drevený nábytok

Drevený nábytok je nadčasová záležitosť, pretože je jedinečný, trvácny a kvalitný. Tento prírodný materiál je mimoriadne obľúbený a dokáže vytvoriť atmosféru tepla domova. Ako sa starať o drevený nábytok, aby vám slúžil čo najdlhšie a zachoval si svoju krásu?

Masív drevo je skutočné drevo

Ak chcete drevený nábytok v pravom slova zmysle, vyberajte si masívne drevo. Interiérový aj záhradný nábytok bude drahší ako dyha alebo laminovaný stolík, ale ide o skutočné drevo so všetkými svojimi vlastnosťami a typickou vôňou.

Drevo je prírodný materiál, ktorý potrebuje určité podmienky, aby bol stabilný. Vo vlhkom prostredí môže napučať, v príliš suchom sa zasa zosuší. Drevený nábytok by nemal byť vystavený priamemu slnečnému žiareniu, tiež by nemal byť blízko vykurovacích zariadení. Optimálne podmienky pre masívne drevo sú vlhkosť na úrovni 40–60 % a teplota 20 °C.

Laminovaný nábytok a dyha

Stretnúť sa môžete aj s nábytkom z dyhy a s laminovaným nábytkom. Ide o cenovo dostupnejší nábytok, ktorý si však pri správnom výbere zachováva vysokú kvalitu aj dlhú životnosť. Ak si kúpite nábytok z dyhy, ide o nábytok s tenkou vrstvou masívneho dreva, ktorá je aplikovaná na drevotrieskovej doske. Odolnosť voči vlhkosti je vysoká, ale mechanické poškodenie sa opravuje ťažšie ako pri masívnom dreve.

Laminované drevotrieskové alebo drevovláknité dosky sú na pohľad veľmi podobné masívnemu drevu, ale sú podstatne lacnejšie aj ľahšie. Ak hľadáte zlatú strednú cestu medzi masívom a lacnými DTD doskami, je to určite nábytok z laminovaných MDF. Je totiž pevný a odolný, a to aj voči vode.

Povrchová úprava dreva

Či už máte drevený jedálenský stôl, nočný stolík, komodu alebo je vaším novým favoritom záhradná sedacia súprava, starostlivosť záleží aj na povrchovej úprave dreva. Masívne drevo je najčastejšie lakované alebo olejované, treťou možnosťou je voskovanie.

Lakovaný nábytok čistite iba suchou alebo jemne navlhčenou handričkou, používajte iba prípravky určené na lakované drevo. Samozrejme po určitom čase je potrebné lak obnoviť, teda jemne obrúsiť jeho zvyšky a nalakovať nábytok znova. Toto vás ale môže čakať raz za niekoľko rokov.

Trošku náročnejší je olejovaný nábytok, pretože olej alebo vosk by sa mal nanášať asi každé 3 mesiace. Na čistenie vám ale úplne stačí suchá jemná handrička. Voskovaný nábytok je celkom logicky citlivý na teplo, takže horúci hrniec a podobne by mali byť v tomto prípade tabu. Na čistenie je ideálna suchá bavlnená handrička. Ak začne nábytok strácať lesk, použite špeciálne prostriedky z vosku. Vo všetkých prípadoch platí, že rozliata tekutina by sa mala čo najrýchlejšie uschnúť.

Škrabance na drevenom nábytku

Problémom dreveného nábytku môžu byť aj škrabance, ktoré sa dajú zamaskovať jadrom z orecha. Použiť môžete vlašský alebo para orech. Tieto orechy sú mastné a olej z nich zakryje drobný škrabanec, stačí iba prejsť orechom po poškodenom mieste. V horších prípadoch, ak je škrabancov viac, sa odporúčajú prípravky na opravu dreveného nábytku. 

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie