Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Základné pravidlá, ako vybrať správnu veľkosť obrazu na stenu

Obrazy na stenu sú vyhľadávaným dekoratívnym prvkom, ktorý dokáže ovplyvniť celkovú atmosféru priestoru viac, ako si myslíte. Ak chcete dosiahnuť požadovaný efekt a vyzdobiť steny vo svojej domácnosti, musíte pri výbere zohľadniť rozhodujúci faktor - veľkosť obrazu na stenu. Ktorá voľba je ideálna?

Veľkosť vášho nástenného umenia by mala byť odvodená v prvom rade od miesta, v ktorom bude obraz vystavený. Pripravte sa na trochu jednoduchej matematiky a meranie.

Veľkosť obrazu podľa proporcií nábytku

Ak sa rozhodnete zavesiť umenie nad nábytok, najčastejšie nad pohovku alebo manželskú posteľ, mali by ste zohľadniť základné pravidlo – obraz na stenu by mal zodpovedať približne ⅔ šírky nábytku. Nezabúdajte vziať do úvahy, aj výšku nábytku a stropu. Obraz by mal byť umiestnený cca 10 – 15 cm nad jeho okrajom.

Ako na to: Ak je vaša pohovka široká dva metre, optimálnu veľkosť (šírku) obrazu na stenu do obývačky dostanete po jednoduchom výpočte: 2 x 0,66, tzn. obraz by mal byť široký cca 1,32 metra.

Veľkosť obrazu na voľnú plochu

Podobné pravidlo platí aj pre aranžovanie obrazov na voľnú plochu steny, v ktorej blízkosti nie je situovaný žiadny nábytok – dielo tak bude jej dominantou. Obraz by mal v tomto prípade zaberať cca 60 – 75 % danej voľnej plochy.

Ako na to: V prípade obytnej miestnosti, ktorej stena má šírku 2 metre a výšku 2,7 platí, že ideálne rozmery obrazu získate výpočtom: 2,7×0,6 a 2,7×0,75 pre rozpätie výšky plátna obrazu a 2×0,6 a 2×0,75 pre rozpätie šírky.

Veľkosť obrazu podľa spôsobu vystavenia

Veľké obrazy – obrazy o šírke 80 a viac centimetrov sa stávajú stredobodom miestnosti. Nie je príliš vhodné kombinovať ich s ďalšími dielami a vytvárať tak umeleckú galériu.

Stredné obrazy – obrazy, plagáty alebo iné umenie s dĺžkou 60 – 80 cm je považované za všetranné. Môžu byť umiestnené nad nábytok, na voľnú stenu alebo tvoriť súčasť série obrazov.

Malé obrazy – umelecké maľby 40 – 60 cm široké fungujú najlepšie ako súčasť zoskupenia viacerých obrazov (galérie) alebo ako doplnok na poličke (nemusia byť zavesené na stene).

Tip: Vyskúšajte si vytvoriť vlastný obraz pomocou techniky maľovania podľa čísel. Vyberte si motív a rozmer, ktorý vám najviac vyhovuje.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie