Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Tipy pre úpravu svahov v okolí domu: premeňte tento nedostatok na prednosť vášho exteriéru

Úprava svahov môže byť pomerne problematická. Svahy predstavujú len ťažko využiteľné zóny a pokiaľ máte na pozemku, zvyčajne predstavujú problém, ktorý uberá z využiteľného priestoru. Práve preto vám prinášame pár tipov, ako môžete využiť svah v blízkosti vášho domu na to, aby ste ho esteticky upravili a vďaka tomu docielili veľmi príjemný, nenútený vzhľad, ktorý si nebude vyžadovať nadmernú údržbu. Ako na to?

Estetické formy úpravy pre minimálnu údržbu

Pokiaľ necháte svah voľne zarastať, narobíte si kopu roboty navyše. Nerovný terén sa nedá kosiť kosačkou a vhodné nástroje na starostlivosť sú len krovinorezyMedzi estetické úpravy, ktoré môžete využiť, patria napríklad svahové tvárnice. Môžete ich do svahu rôzne naukladať a použiť ich aj priamo ako kvetináče pre rôzne kvetiny.

Rovnako môžete vytvoriť nízky múrik, ktorý svah stabilizuje a tiež bude vyzerať omnoho viac upravene. Populárnym spôsobom na stabilizáciu svahov je v súčasnosti aj plot vo forme gabionov. Ide o veľmi estetické riešenie, ktoré má aj funkčnú stránku a prakticky si nevyžaduje žiadnu starostlivosť navyše. Svah môžete využiť aj na vytvorenie okrasných schodov. Spolu s príjemnými kvetinami tak vytvoríte romantické zátišie, ktoré doplníte o estetické osvetlenie, napríklad v podobe solárnych lámp.

Ak chcete staviť skôr na prírodné materiály, môžete zvoliť aj múrik priamo z kameňa. Dá sa použiť aj forma ukladania na sucho bez použitia malty (na základy zo zhutneného drveného štrku) alebo môžete kamene spájať maltou. Takáto stena by sa mala stavať šikmo proti svahu. Všetky tieto alternatívy vám umožnia vytvoriť prekrásne záhony, či ozdobné prvky, ktoré pozdvihnú vzhľad svahu v blízkosti vášho domu.

Esteticky a bez práce

Najlepšou formou, ako môžete zlepšiť vzhľad takéhoto svahu, je prostredníctvom rastlín. Vďačné sú rôzne ťahavé rastliny, ale rovnako sa vynímajú aj drobné kríčky, či malé kvietky. Pokiaľ si chcete ušetriť prácu, odporúčame pod kvetiny natiahnuť geotextíliu, ktorá zabráni rastu buriny a rovnako bude udržiavať vlhkosť. Dobrou voľbou je automatizované zavlažovanie počas horúcich dní. Svetielka môžu dodať takejto svahovej skalke romantický vzhľad a zdôrazniť jej krásu.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie