Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Najčastejšie nástroje na opracovávanie dreva

Opracovávanie dreva je záľubou domácich majstrov v celej Slovenskej republike. Nehovoríme pritom iba o vidieku, ale aj obyvatelia miest trávia víkendy tým, že zo surového dreva vyrábajú dizajnové i praktické predmety, ktorými si zariaďujú chatu či domácnosť. Aké nástroje sa používajú na opracovávanie dreva?

Základom je ručné náradie

V domácich podmienkach sa na opracovávanie dreva veľmi často používa výhradne ručné náradie. Časť domácich majstrov totiž netúži po absolútnej dokonalosti. Cieľom nie je, aby výrobok vyzeral ako z obchodu, ale aby na ňom bolo viditeľné, že ide o poctivú ručnú prácu.

Vezmime to ale po poriadku. Nezaobídete sa bez vybavenia, vďaka ktorému budete môcť presne zmerať rozmery a označiť si miesta, ktoré budete opracovávať. Potrebovať budete minimálne zvinovací meter, posuvné meradlo a uhlomer. Majte po ruke aj ceruzku alebo nôž na vyznačenie linky, resp. vytvorenie drážky.

Po zameraní a zakreslení bude nasledovať prvé rezanie. Hodiť sa vám bude ručná pílka, prípadne elektrická píla.

Máte na čom pracovať?

Aby sa vám dobre pracovalo, potrebujete kvalitné pracovné prostredie. Do dielne umiestnite priestranný stôl, na ktorý sa vám vojde ako spracovávaný materiál, tak potrebné náradie. Počítajte s tým, že sa nevyhnete poškodeniu stola. Ideálne teda využite nejaký starší drevený kúsok, prípadne si zaobstarajte použitý nábytok z druhej ruky.

Dôležité je, aby bol stôl pevný a stabilný. Stabilné musí byť aj opracovávané drevo. Budete si ho musieť zafixovať. Veľké dosky napríklad pomocou svoriek, menšie diely opracujete vo zveráku.

Tvarovanie dreva

Na vytvarovanie dreva slúži široká škála ručných aj elektrických nástrojov. V prípade tých ručných najčastejšie siahnete po hoblíku, ktorým vytvoríte hladký povrch požadovaného tvaru. Alternatívou je dláto, ktorým drevo „odsekávate“. Povrch tak nie je úplne hladký a ručná práca je viditeľná na prvý pohľad.

Hodiť sa vám bude tiež fréza na drevo alebo napríklad sústruh, s ktorým posuniete svoje výrobky na vyššiu úroveň.

Povrchová úprava

Po vytvarovaní dreva je nevyhnutné povrch vyhladiť a začistiť. Do ruky si vezmite predovšetkým brúsny papier – najskôr hrubší, potom zvolíte menšiu zrnitosť. Poslúži ale aj rašpľa alebo pilník. Samozrejme platí, že väčšina ručných nástrojov má svoje elektrické alternatívy, ktoré prácu o poznanie urýchlia.

Opracované drevo môžete ošetriť – napríklad lazúrou či lakom. Možnosti sú ale omnoho širšie. Okrem správneho náteru budete potrebovať aj vhodný štetec.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie