Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

Nevyznáte sa v textíliách? Predstavujeme vám bavlnu a jemnú látku minky

Každý, kto sa chce venovať šitiu vlastného oblečenia alebo doplnkov, sa musí najskôr oboznámiť s vlastnosťami jednotlivých materiálov. Z nich vám dnes predstavíme obľúbenú bavlnu a minky, ktoré si vás získajú svojou jemnosťou.

Bavlnená metráž pre deti, dospelých aj na doplnky

Všestranným materiálom, z ktorého môžete ušiť oblečenie, hračky, dekoračné vankúše a iné bytové doplnky, je kvalitná bavlnená metráž. Je prirodzene vzdušná, dobre sa nosí a nedráždi pokožku. Bavlna navyše dobre odvádza pot a rýchlo vyschne. Oblečenie z tohto materiálu si výborne zachováva svoj tvar a pri častom praní vás poteší vynikajúca stálosť farieb.

Ak sa chystáte šiť, bavlnená metráž je ideálna aj pre začiatočníkov. Výborne sa s ňou pracuje a nešmýka sa. Predtým, ako sa pustíte do práce, odporúčame vám látku predprať. Pri prvom praní sa totiž zrazí približne o 5%. Pri následných praniach si už váš výtvor svoju veľkosť zachová.

Vyberte si svoj vzor

Bavlnená metráž je k dispozícii v rôznorodých odtieňoch a vzoroch. Vybrať si môžete jednofarebné bavlnené látky, kvetinové, abstraktné, geometrické aj detské vzory. Na výber je tiež rôzna gramáž. Ak sa chystáte šiť letné oblečenie, zvoľte nižšiu gramáž do 135 g/m2. Na posteľné obliečky, závesy alebo iné doplnky zvoľte vyššiu gramáž.

Minky nielen pre deti

Hebká látka s hladkým povrchom — minky, patrí k obľúbeným voľbám pre deti, ušijete z nej však tiež krásne kúsky pre dospelých. Látka minky je svojím zložením 100% polyester. Môžete si ju vybrať na oblečenie, hračky, detské zavinovačky, deky aj prehozy na posteľ či sedačku, čiapky aj šále. Pri výbere ponúka možnosť zvoliť si farebný odtieň podľa vášho vkusu, vybrať môžete tiež jej vzhľad. Ten môže byť s, pre minky typickými, bodkami, pásikmi aj celkom hladký.

Látka minky je výborným materiálom, ktorý sa nekrčí, nezráža sa a nie je ho potrebné žehliť. Pri šití sa dá používať samostatne alebo s bavlnou či iným materiálom. Pri strihaní dbajte o to, aby vlákno smerovalo v jednom smere na celom výrobku.

Smerom po vlákne má svetlejšiu farbu ako proti nemu. Po odstrihnutí sa vám bude na okrajoch krútiť, preto s tým vopred počítajte. Šiť bude potrebné hrubšou ihlou vhodnou na silnejšie materiály. Výsledný efekt ale stojí za to!

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie