Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

3 tipy, ako zvládnuť rekonštrukciu bytu aj s malým rozpočtom

Nie ste spokojní s dizajnom bytu, v ktorom žijete? Alebo by si zaslúžil „hĺbkovú liečbu“, pretože pravidelná údržba už nie je postačujúca? Možno ste sa práve teraz nasťahovali do vlastnej nehnuteľnosti, ktorá ale volá o pomoc v podobe starostlivej rekonštrukcie? Choďte do toho. Máme pre vás 3 tipy, ktoré vám tento sen môžu priblížiť aj vtedy, ak máte menší finančný rozpočet.

Inštalovanie zásuviek
Zdroj foto: Freepik.com

Pracujte občas svojpomocne

Pri väčších rekonštrukciách by ste len ťažko našli majstra, ktorý by pracoval úplne sám. Zvyčajne sa to deje v spolupráci pomocníkov alebo brigádnikov. Táto pozícia si zvyčajne nevyžaduje bohaté odborné vedomosti, dokonca ani skúsenosti. Buďte týmito pomocníkmi vy. Zorganizujte rodinnú brigádu, zavolajte si kamarátov a pobavte sa o tom, ktoré úlohy by ste mohli zvládnuť bez externej pomoci. Maľovanie stien napríklad nie je žiadna veda, dôležité je len zohnať kvalitné produkty, dodržať návody na použitie a pracovať svedomito a pozorne. Prečítajte si rady skúsených odborníkov, ktoré vám pomôžu nielen so samotnou prácou, ale nájdete tu aj presný zoznam pomôcok, ktoré budete potrebovať.

Na nástrojoch, pomôckach, materiáloch nešetrite. Pri nižšom rozpočte nie je jednoduché odolať pokušeniu pozerať sa viac na cenu než na kvalitu. Navyše v súvislosti s vecami, ktoré nevyužívame pravidelne. No o trošku vyššia finančná investícia vám, paradoxne, môže ušetriť peniaze z dlhodobého hľadiska. Pracujte tak, aby vaše dielo vydržalo čo najdlhšie. Spätná oprava môže v niektorých prípadoch stáť skoro rovnako ako samotná rekonštrukcia.

Maľovanie stien
Zdroj foto: Freepik.com

Hľadajte poklady

Potrebujete nový nábytok? Môžete to poňať ako hľadanie hodnotných pokladov, na ktoré nemusíte naraziť iba v obchodoch. Je niekoľko online bazárov s naozaj hodnotnými kúskami. Mnohé portály ponúkajú možnosť nastavenia si notifikácií na položky podľa vašich vlastných kritérií. Znamená to, že nemusíte každý deň surfovať dlhé minúty až hodiny, len otvoríte email s ponukami na mieru.

Stále väčšej popularite sa teší tzv. swap, čiže výmena vecí. Začalo to s oblečením, no dnes už môžete nájsť niekoľko takýchto skupín na sociálnych sieťach. Existujú stránky a aplikácie zamerané na darovanie za odvoz, ktoré využívajú najmä ľudia, ktorí sa potrebujú zbaviť na prepravu náročných vecí čo najskôr.

Samozrejme, tým nechceme povedať, že poklady nemôžete nájsť aj v klasických internetových obchodoch. Do kúpy nových vecí ale investujte dostatok energie a času. Spravte si svoj vlastný prieskum trhu, čítajte blogy zamerané na interiérový dizajn a stavebné práce, navštevujte fóra. Nebojte sa pýtať, v prípade potreby sa obrátiť na odborníka. Ideálne je nájsť obchod, ktorý ponúka optimálny pomer ceny a kvality, no spolu s odborným výkladom, blogom atď. Dobrým príkladom je internetový portál nasdomov, ktorý by ste určite mali navštíviť, ak je vašim snom nadčasová kuchynská linka za výbornú cenu.

Byt
Zdroj foto: Freepik.com

Využite finančné zdroje

Ideálne je to, ak si viete požičať z vlastného účtu, čiže, ak máte nejaké úspory. No ak to nie je vašim prípadom, nezúfajte, nie je všetko stratené. Možno vám napadlo, že by ste využili pôžičku, resp. spotrebný úver. Pri tomto rozhodnutí je veľmi dôležité sa vedieť orientovať vo svete financií a poznať presnú ponuku jednotlivých bánk. Užitočné je obrátiť sa na odborníka. Ak ale nemáte finančnú kapacitu na poradenstvo, viete využiť aj online portály zamerané práve na túto problematiku.

Oprava podlahy
Zdroj foto: Freepik.com

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 9x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie