Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Sťahovanie krok za krokom. Ako na veľké kusy nábytku?

Vo všeobecnosti býva sťahovanie spájané s radostnými životnými udalosťami. Myšlienka na bývanie v novom je vzrušujúca, ktorá mnohých ľudí nabíja energiou. No nie je zriedkavé ani to, že po začatí prípravných opatrení príde na rad smutné zistenie: sťahovanie je sprevádzané i obrovským zmätkom. Nenechajte si kaziť nadšenie. Aj keď vás čaká pár dní v bojových podmienkach (najprv v starom, potom aj v novom), dobrou správou je to, že starostlivé plánovanie dokáže toto obdobie skrátiť a mieru chaosu redukovať.

Sťahovanie
Zdroj foto: Freepik.com

Pred tým, než sa pustíte do balenia, pozrite sa na celú situáciu z rôznych aspektov. Najlepšie je položiť si nasledovné otázky a pre lepší prehľad si napísať odpovede na papier:

  1. Koľko času máte na presun? Budete si musieť zobrať dovolenku?
  2. Budete potrebovať pomoc s balením, nosením, šoférovaním, strážením detí? Na koho sa môžete obrátiť?
  3. Aký je váš presný finančný rozpočet na sťahovanie? Neoplatilo by sa vám využiť radšej profesionálnu a dôveryhodnú sťahovaciu službu, napríklad firmu Ivanex, ktorá ponúka aj sťahovanie v Bratislave?
  4. Koľko vecí máte a aké veľké dopravné vozidlo potrebujete? Kde nájdete takéto auto?
  5. Ako a do čoho to všetko zabalíte?
  6. Aká bude vaša stratégia pri balení a rozbaľovaní?
  7. Musíte si nejaké veci dokúpiť? Potrebujete krabice, zišla by sa vám pracovná obuv?
Sťahovanie
Zdroj foto: Freepik.com

Balenie menších položiek

Nábytok je potrebné (ideálne) pred sťahovaním vyprázdniť. Poriadok je základ úspechu. Tento krok teda spojte so starostlivou selekciou svojich vecí. Do nového bývania si zoberte naozaj len to, čo používate a potrebujete.

Asi jedným z najťažších vecí počas sťahovania je rozhodnúť sa, podľa akej stratégie sa budete baliť. Mali by ste mať všetky škatule starostlivo označené, a to na viacerých stranách. Postačí vám malá, no viditeľná ceduľka s aspoň približnou informáciou o obsahu. Pomáha aj farebný systém. Každá miestnosť dostane iný odtieň, ktorým označíte aj boxy obsahujúce položky z danej izby. Toto opatrenie vám vo veľkej miere pomôže zminimalizovať chaos pri vybaľovaní.

Zostavte si aj jednu „pohotovostnú škatuľu“. Do nej zbaľte tie veci, bez ktorých sa v bežný deň nezaobídete, napríklad toaletný papier, mydlo, zubnú kefku, príbor, pohár. Tieto budete potrebovať aj posledný deň vo svojom starom byte, ale aj v tom novom, hneď po nasťahovaní. Tento box označte veľmi viditeľne, aby sa náhodou nestratil počas nosenia ostatných škatúľ do auta.

Krabica
Zdroj foto: Freepik.com

Balenie väčších položiek

Ak je to možné, v novom byte vopred nájdite miesto každému kúsku nábytku. Všetko starostlivo odmerajte a ak zistíte, že niektoré elementy vášho starého zariadenia sa nijako nehodia nikam, viete sa rozhodnúť, čo ďalej. Buď si zaobstaráte nové alebo prerobíte tie staré kúsky. Ale nebojte sa rozlúčiť s tým, čo s vami nechce ísť, otvorí vám to nové možnosti. Napríklad, ak aj vaším tajným snom je luxusná čalúnená posteľ, počas sťahovania si ho môžete splniť.

Ak už aj tak spolupracujete so sťahovacou službou a ste v procese zariaďovania, tak výmena starej postele nebude žiadna starosť, len malá súčasť veľkej udalosti. Pozdáva sa vám tento nápad? Tak navštívte Matrachello.sk a vyberte si ten pravý model.

Sťahovanie
Zdroj foto: Freepik.com

Keď si naplánujete zariadenie izieb v novom byte, nasleduje odvoz nábytku zo starého. Pozbierali sme pre vás niekoľko užitočných tipov, ktoré vám uvedieme v krátkych bodoch:

  • Nábytok, ktorý ste si kúpili s potrebou montáže doma, rozmontujte. Tieto sú totiž menej pevné ako masívne kúsky, a preto sa aj ľahšie poškodia, rozpadnú.
  • Šuplíky a nepripevnené police prepravujte samostatne, odľahčí to väčšie kúsky.
  • Sklenené časti riadne zabaľte, ak sa dá, aj odmontujte. Počas sťahovania nebudete mať kapacitu dávať si pozor. V prípade veľmi hodnotných kúskov sa ale odporúča využiť služby profesionálov, teda sťahovaciu službu.
  • Riaďte sa podľa pravidla „čím menšie, tým lepšie“. Síce vám rozmontovanie nábytku zaberie veľa energie, ušetrí to čas aj peniaze. Čím väčšie kúsky totižto prepravujete, tým väčší dopravný prostriedok potrebujete a/alebo tým menej sa doňho zmestí počas jednej otočky.
  • Ak sťahujete postele s úložným priestorom, zabezpečte, aby sa počas prepravy neotvorili.
  • Na rohy skriniek nalepte kúsky špongie, pretože tieto časti sú tie najzraniteľnejšie.
Sťahovanie
Zdroj foto: Freepik.com

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie