Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Ako si zachovať pokojný spánok v lete aj bez klimatizácie?

Letné mesiace bývajú v znamení slnečného a aj teplého počasia. Teplé počasie počas dňa zanecháva prehriate spálne v noci a mnohým ľudom sťažuje spánok.

Ideálna teplota spálne je 18°C a nemala by byť vyššia ako 22°C, pretože tak už ovplyvňuje kvalitu a pohodlie spánku. Počasie najteplejších letných dní dosahuje teploty vzduchu v noci aj 30°C, čo je ďaleko nad ideálom.

Ako zaspať bez problémov aj napriek teplým nociam a bez zbytočného budenia sa a prevaľovania v posteli? Najjednoduchším riešením sa môže zdať používanie klimatizácie, čo ale nemusí vyhovovať každému. Zo zdravotného hľadiska nemusí byť najlepším riešením ani ventilátor, hlavne ak na človeka fúka priamo.

Pre pokojný a kvalitný spánok tak postačí len zopár jednoduchých tipov, na ktoré nepotrebujete nič, len to, čo už doma máte. A trochu dôvtipu.

Ak chcete znížiť teplotu miestnosti, ešte pred spaním je dobré miestnosť poriadne vyvetrať a najlepšie prievanom.

Tipy pre pohodlný spánok v lete

Všeobecne je najideálnejšie spať nahý, no pre tých, ktorí si to nemôžu dovoliť, sa odporúča zvoliť správne pyžamo alebo spací úbor. Najlepšou voľbou je bavlna a teda bavlnené pyžamo, alebo voľné šortky a tielko, prípadne bavlnená nočná košeľa, keďže tento materiál nedrží teplo a odparuje pot.

Málo kto vie zaspať bez prikrývky v podobe obľúbenej periny, no ak je predpoveď počasia aj v noci veľmi teplá, mali by ste zvážiť alternatívu. Ako náhrada dokonale poslúži prikrývka v podobe tenkej deky alebo plachty.

Pohodlie spánku môže zaistiť aj umiestnenie postele. Keďže teplý vzduch stúpa hore, posteľ si môžete znížiť tak, že matrac jednoducho zložíte na podlahu, ktorá príjemne chladí a vyspíte sa tam.

Ako sa pred spaním schladiť

Nezabúdajte na pitný režim, pretože aj pitie vody ochladzuje organizmus. Efektívne sa schladíte aj ochladzovaním miest, kde sa meria pulz, teda napr. na zápästí. Poslúži aj studená sprcha pred spaním, vďaka čomu sa budete pri vchádzaní do postele cítiť príjemne a efekt potrvá dostatočne dlho na to, aby ste sa upokojili a zaspali.

Môžete využiť aj pomôcky, ktoré máte doma, a to napr. uterák, ktorý namočíte v studenej vode a zavesíte ho do okna, čím sa prechádzajúci vzduch z vonku ochladí.

Teplo a slnko je príjemné a vždy sa naň tešíme, no aj tepla môže byť priveľa. Hlavne ak je počasie na 10 dní rovnaké a horúce. Teraz však už viete, ako sa môžete jednoducho a efektívne ochladiť a zachovať plnohodnotný spánok aj počas leta.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie