Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Ako vybrať vysávač lístia: Elektrický, benzínový alebo s akumulátorom?

Záhradná technika je pri práci v záhrade veľmi vítanou pomocou. To platí aj v jesennom období, kedy je práce v záhrade viac ako dosť. Výhodou je, že pri upratovaní v záhrade môžete klasické hrable na hrabanie lístia vymeniť za praktický vysávač lístia. Ten vám prácu výrazne zjednoduší a urýchli. Ak máte pocit, že takáto záhradná technika si u vás nájde uplatnenie, poradíme vám, ako si vysávač lístia vybrať, aký typ je najlepší a aké vlastnosti by mu nemali chýbať.

Vysávač lístia
Zdroj foto: photoschmidt on Shutterstock

Záhradný vysávač vs fukár lístia

Tieto dva stroje je potrebné rozlišovať. Záhradné vysávače lístia sú vybavené sacou turbínou, cez ktorú vďaka elektromotoru nasávajú lístie, ktoré sa následne hromadí do zberného vaku. Samotné záhradné fukáre plnia iný účel. Pri upratovaní jesennej záhrady lístie nenasávajú, ale prúdom vzduchu ho odfukujú a umožňujú vám ho zhromažďovať na jednom mieste. Existujú aj multifunkčné vysávače lístia, ktoré tieto dve funkcie spájajú. Lístie tak môžete vysávať a zberať do vaku alebo ho fúkaním odpratať, kam je potrebné.

Pohon – benzínové vysávače lístia sú najvýkonnejšie

Aký typ pohonu je pre vás najlepší? Benzín, elektrická sieť alebo nabíjateľný akumulátor. Pri tomto rozhodovaní je dôležité si uvedomiť, aké sú vaše preferencie, ale aj účel používania. Práve pohon vo veľkej miere ovplyvňuje mnohé technické parametre, ktoré ovplyvňujú používanie zariadenia v praxi.

  • Benzínové vysávače lístia sú určené pre tých najnáročnejších. Disponujú najvyšším výkonom, no kvôli tomu sú aj najdrahšie. Používať ich môžete bez problémov na veľké – rozľahlé plochy. Výkon vysávačov lístia so spaľovacím motorom sa v priemere pohybuje od 1 kW až po 4,5 kW. V ponuke nájdete modely s 2-taktným alebo 4-taktným motorom. 4-takty sú účinnejšie, výkonnejšie, tichšie a majú nižšiu spotrebu, no sú drahšie. Celkovo benzínové vysávače lístia sú oproti elektrickým či aku modelom drahšie, hlučnejšie a náročnejšie na údržbu. Spravidla však ide o multifunkčné modely s vysávaním i fúkaním, ktoré sú stavané na väčšiu záťaž.
Vysávač na lístie
Zdroj foto: SergeyYrev on Shutterstock
  • Elektrické vysávače lístia sú stále najpredávanejšie. Dôvodom je predovšetkým ich nízka cena, nenáročná údržba, sú tiché, úsporné a výkonné. Príkon dosahuje hodnoty od 1 000 W až po 3 800 W. Výška tohto čísla však nemusí automaticky značiť aj vysoký výkon. Aj model s nižším príkonom môže mať vyššiu saciu silu. Elektromotory pracujú pri vysokých otáčkach. To je dôvod, prečo dokáže vysávač lístia dosiahnuť dostatočný výkon. Jediným obmedzením je napájací kábel, resp. predlžovačka. Na veľké plochy tak táto alternatíva nie je úplne ideálna.
  • Akumulátorové vysávače lístia sa na našom trhu dobre etablovali a ponuka v tomto segmente je enormne rozmanitá. Aj tu nájdete modely, ktoré vysávajú i fúkajú. Podobne ako elektrické vysávače lístia sú aj aku modely ľahké, tiché, nenáročné na údržbu a s nízkou spotrebou. Poháňané sú Li-Ion akumulátorom, ktorého kapacita sa model od modelu líši. Akumulátorové vysávače lístia sa výkonom vyrovnajú elektrickým, no kde je limitom kábel, tu je limitom výdrž batérie. Na jedno nabite je doba prevádzky v priemere 20 až 30 minút, pri väčších batériách sa čas blíži k hodine. V závislosti od používaného výkonu. Aku záhradné vysávače sú drahšie.

Výkon – záhradný vysávač lístia a sacia sila

Bez ohľadu na to, či sa rozhodujete pre benzínový, elektrický alebo akumulátorový vysávač lístia, nie všetko vám o výkone prezradí počet wattov či kilowattov. Jedným z najviac podstatných údajov je sací výkon, ktorý sa údáva v m3/h alebo v l/s. Čím je tento údaj vyšší, tým je vyšší aj výkon. Neporovnávajte tak len príkony tejto záhradnej techniky. Smerodajná môže byť aj rýchlosť prúdenia vzduchu udávaná najčastejšie v m/s. Najvýkonnejšie sú modely s benzínovým agregátom. Výkony elektrických a aku modelov sú porovnateľné.

Vysávač lístia
Zdroj foto: Shutterstock

Záhradný vysávač lístia s mulčovaním a zberným vakom

Jednou z veľmi vyhľadávaných funkcií pri vysávačoch lístia je mulčovanie – drvenie odpadu. Sacia trubica je vtedy vybavená mulčovacími čepeľami z ocele, ktoré lístie či drobné rastlinstvo nasajú a rozsekajú na menšie kúsky. Pri tejto funkcii sledujte mulčovací pomer (nerozdrvený:rozdrvený materiál). Čím je pomer vyšší, tým je mulčovanie efektívnejšie. Výhodou rozsekaného odpadu je, že sa do zberného vaku zmestí viac. Objemy zberných vakov sa líšia, no ideálna kapacita je aspoň 40 až 50 litrov. Je výhodou, ak je zberný vak vodotesný.

Vysávače lístia, príslušenstvo a cena

Okrem základných parametrov sledujte aj ďalšie vlastnosti. Napríklad či má vysávač reguláciu otáčok, aká je jeho hmotnosť a taktiež, aký dosahuje akustický hluk. Hlučnosť sa pohybuje v rozpätí od 80 do 110 dB. Praktickým príslušenstvom je ramenný popruh alebo prídavná rukoväť pre lepší úchop. Niekomu sa môžu hodiť pri vysávaní aj praktické nadstavce na trubicu.

Vysávač lístia
Zdroj foto: Shutterstock

Cenové rozpätie je veľmi rozsiahle. No, ak hľadáte lacný vysávač lístia, určite pôjde o kategóriu elektrických modelov. Tu sa ceny pohybujú v pásme od 30 do 100 eur. Aj tento vysávač splní nároky mnohých zákazníkov, no ak požadujete vyššiu kvalitu, vyberajte zo strednej cenovej triedy od 100 do 200 eur. Ak sa vám žiada naozaj silný výkon, do vrecka siahnete hlbšie. Ceny sa pri benzínových vysávačoch ľahko dostanú cez hranicu 300 eur.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie