Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Nenápadné, ale stále veľmi dôležité – tužkové batérie

Viete, čo sa hovorí napríklad o elektrine? Berieme ju ako takú samozrejmosť, že si ju začneme všímať až vtedy, keď zrazu vypadne. Okolo nás sa nachádza viacero vecí, ktoré akosi mimovoľne registrujeme, no takmer vôbec im neprikladáme pozornosť. Teda až do doby, keď nám odrazu začnú chýbať. Priam ukážkovým príkladom sú tužkové batérie. Niekedy o nich ani nevieme, no ak nám nejde diaľkový ovládač či ovládanie od garážovej brány, uvedomíme si, aké sú batérie stále dôležité.

Stále sa často využívajú

Je zaujímavé, že aj pri výraznom technickom pokroku v posledných dvadsiatich rokoch, zostali batérie takpovediac naďalej na výslní. Kým napríklad DVD prehrávače, walkmany či diskety odišli do minulosti, batérie prežili aj tento významný technologický vývoj. A zdá sa, že dobré vyhliadky majú a do budúcnosti. Nenašiel sa a zrejme sa ani nenájde efektívnejšie riešenie než výkonné a trvácne AAA batérie do diaľkového ovládača, nástenných hodín alebo do budíka. Stále je to to najlepšie aj z pohľadu cena – výkon.

Nielen tužkové batérie

Nesmieme zabudnúť, že batérie sa neobmedzujú len na tužkové, ktoré poznáme najčastejšie pod skratkami AA, resp. AAA, prípadne ako nabíjateľné batérie. Poznáme aj tzv. lítiové gombíkové batérie, známe aj pod pomenovaním cr2032. Že vám to nič nehovorí? Vedzte, že batéria cr2032 sa používa okrem iného pre zálohovanie pamäte, do digitálnych hodiniek, v kľúčoch od auta, fitness prístrojoch či lekárskych prístrojoch. Životnosť takejto lítiovej batérie je priam nekonečná a vydrží aj dlhé roky.

Majte ich radšej doma

Aj keď spomínané AAA batérie už dnes tiež vydržia veľmi dlho, je lepšie mať doma poruke nové, náhradné. Nikdy neviete, čo sa môže stať, a kedy ich práve v tej chvíli budete nevyhnutne potrebovať. Preto nezabúdajte, že aj keď batérie možno až tak intenzívne nevnímate, stále sú pre domácnosť dôležité.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie