Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Ako vybrať kancelárske kreslá a iné doplnky do študentskej izby?

Študujúca mládež si ani neuvedomuje, koľko času trávi sedením. Vyžaduje si to samotná príprava do školy, avšak sedeniu sa neraz venujú aj v rámci voľnočasových aktivít. Ide o aktivity za počítačom, hry na mobile, ktoré pri nesprávnom sedení škodia zdraviu. Ako na to upozorniť mladšie ročníky vo vývoji?

Základom zdravého sedenia je ergonomické kancelárske kreslo

Už aj samotné sedenie musí byť kontrolovateľné, aby nedochádzalo k zaguľateniu chrbtice. Dieťa najprv učíme, ako sa na kancelárske kreslá správne usadiť. Uprednostňujeme nastaviteľné sedenie, aby bolo študentské kreslo čo najpohodlnejšie a vyhovovalo proporciám.

Správne nastavenie výšky kresla prezrádza uloženie celého chodidla na zem. Mládež sa tomu možno bráni pre drsnú podlahu alebo pocit chladu. Vhodným riešením sú huňaté kožušinové koberce, ktoré nielen zatepľujú, ale aj zútulňujú. Chodí sa po nich perfektne a vôbec nelimitujú ani posúvanie stoličkou.

Mladí majú totiž tendenciu posúvať sa na kresle čo najviac dopredu. To je nesprávna poloha. Pre zdravé sedenie je ideálne podsúvanie panvou dozadu stoličky. V súvislosti s tým umožňujú pohodlné ergonomické kreslá udržiavať jednu líniu od pliec až po boky.

Ako funkčne využívať výškovo nastaviteľné kancelárske kreslá?

Jedna línia vrchnej chrbtovej časti približne až po panvovú časť podporuje správne zakrivenie chrbtice. Umožňuje predchádzať skracovaniu svalov, čo je pre mladých veľmi rizikové. Klesaniu ramien, hrbeniu a posúvaniu dopredu sa len ťažko vyvarovať. Svojpomocne až nereálne, preto majú ergonomické kreslá adaptovanú podporu v driekovej a bedrovej časti. Tieto opierky môže prezrádzať odlišné prešívanie, vyklenutie. Sú dostupné aj na samostatné zakúpenie a prichytenie pomocou zipsu. Nevyhnutná je však sebadisciplína a udržanie tela pod kontrolou.

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 8x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie