Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

  • Blog
  • 0
  • 06. decembra 2022, 08:00
  • 3 m, 39 s

Vrančovičovú ulicu čaká revitalizácia: Ako bude vyzerať?

Hlavné mesto, Metropolitný inštitút Bratislavy a mestská časť Lamač, plánujú revitalizáciu Vrančovičovej ulice. Štúdia architektov vychádzala z podnetov obyvateľov ulice.

Participácia občanov

V rámci programu Živé miesta tak na Vrančovičovej ulici vznikne verejný priestor s lepšími podmienkami pre vodičov, chodcov aj cyklistov. Návrh počíta aj s výsadbou novej zelene, osadením lavičiek a otvorením koryta Vrančovičovského potoka.

Do obnovy boli zapojení aj obyvatelia ulice, ktorých podnety a potreby boli zapracované do návrhu. Prieskumu formou dotazníka sa zúčastnilo celkom 290 obyvateľov. Nedostatkom aktuálneho stavu riešenej ulice sú asfaltové plochy, zanedbaný stav zelene či absencia kvalitného verejného priestoru a zázemia pre spoločenské podujatia. Podľa riaditeľa Sekcie tvorby mestských priestorov z Metropolitného inštitútu Bratislavy na revitalizáciu tohto priestoru bude stačiť niekoľko zásahov. „Vrančovičova ulica má potenciál byť aj dnes dôležitým miestom pre celú mestskú časť Lamač. Architekti predstavili návrh, ktorý prináša iný pohľad na využitie verejných priestorov v rezidenčných štvrtiach mimo centra. Stačí niekoľko zásahov, vďaka ktorým sa ulica zmení na miesto, kde budú ľudia prirodzene radi tráviť voľný čas, tak ako pri svojom dome so záhradou. Z rozhovorov s miestnymi rezonovali požiadavky na zachovanie historickej atmosféry ulice, vysadenie stromov, ale aj zníženie intenzity dopravy. Vrančovičova je totižto dôležitým peším koridorom pre tamojších obyvateľov,“ uviedol pre portál mib.sk Marcel Dzurilla.

Viac zelene a obnova vodného koryta

Štúdia prichádza s návrhom zmeny stredového pásu zelene na príjemný verejný priestor vhodný na trávenie voľného času. Ako sme uviedli vyššie, na ulici pribudnú nové lavičky a stromy. Okrem toho návrh ráta aj s obnovou vodného koryta, inštaláciou novej dlažby chodníkov či reorganizáciou parkovania. „Revitalizácia lineárneho verejného priestoru má Vrančovičova potenciál navrátiť jej príťažlivý a rôznorodý charakter malej mierky, s odkazom na jej vidiecky pôvod. Štúdia predstavuje dlhodobú víziu, optimálne riešenie komplexných problémov verejného priestoru, vodného toku, zelene a sietí v horizonte nasledujúcich 50 rokov. Jej cieľom je v prvom rade zjednotiť lineárny priestor Vrančovičovej do súvislej plochy, ktorej maximum je venované zeleni. Ponúka vytvorenie prírodnej topografie, plynulo klesajúcej k hladine toku. V dvoch miernych priehlbinách sa môžu návštevníci prejsť po prírodných brehoch medzi vzrastlou zeleňou a výsadbou tráv, čiastočne odclonení od plôch komunikácií. V ich strede prejdú brodom suchou nohou na opačný breh,“ priblížil pre spomínaný portál architekt Ján Studený.

Vedeli ste, že? Obnovu zastrešuje štvorica vysúťažených ateliérov, Studený architekti s.r.o., ateliér Ľubomír Závodný s.r.o., Peter Stec Studio a Terra Florida, v.o.s.

Projektová dokumentácia by mala byť dokončená v priebehu budúceho roka s tým, že s revitalizáciou ulice sa začne najskôr v roku 2024. Pre viac zaujímavostí nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie