Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Čo by v hlavnom meste zmenili deti? Pýta sa MIB v spolupráci s UNICEF

Hlavné mesto a Metropolitný inštitút Bratislavy spustili v spolupráci s UNICEF webovú platformu, prostredníctvom ktorej môžu deti posielať vedeniu mesta podnety, ako zlepšiť život v Bratislave.

Participácia najmladších obyvateľov

Platformu www.mestopredeti.sk spustilo hlavné mesto 20. novembra s cieľom vytvorenia priestoru pre podnety detí. Tie sa môžu týkať zmien vo verejných priestoroch či mestských inštitúciách. Vyhodnotenie všetkých podnetov následne prebehne v januári budúceho roka. Autorov najzaujímavejších nápadov pozve primátor Matúš Vallo na osobné stretnutie, kde s nimi preberie ich vízie. Podľa neho je projekt unikátny práve tým, že dáva priestor občanom, ktorí ešte nemajú volebné právo, aby sa vyjadrili k fungovaniu mesta.

„Deti sú oveľa spontánnejšie a úprimnejšie v tom, ako vnímajú svet okolo seba. Úprimne som veľmi zvedavý, aké nápady nám pošlú. My dospelí potrebujeme s deťmi oveľa viac komunikovať a počúvať ich názory. Práve pri deťoch si najlepšie uvedomujeme, aké dôležité sú plány pre mesto na ďalšie roky. Projekt je mimoriadny v tom, že dáva hlas tým, ktorí ešte nemajú volebné rozhodovacie právo, aby mohli povedať, čo ich trápi, teší alebo im v meste jednoducho chýba,“ povedal podľa portálu mib.sk primátor Bratislavy.

Spolupráca s UNICEF

Podnety detí sa môžu týkať zmien vo verejnom priestore, ale aj mestských organizáciách, ako napríklad v Múzeu mesta Bratislavy, Galérii mesta Bratislavy, ZOO a iných. Forma nápadov na zlepšenie života v Bratislave môže byť akákoľvek. Deti môžu poslať formulár, kresbu alebo video. Cieľom projektu je zvýšiť záujem detí o mesto, v ktorom žijú, podporiť ich v angažovanosti a zodpovednosti. Platforma www.mestopredeti.sk má fungovať dlhodobo s tým, že podnety detí sa budú pravidelne vyhodnocovať. Webovú stránku plánuje mesto v budúcnosti preložiť aj do anglického a ukrajinského jazyka.

Celý projekt je výsledkom partnerstva s UNICEF, s ktorou Metropolitný inštitút Bratislavy podpísal Memorandum o porozumení. Toto stojí na princípe práva všetkých detí na zdravie, vzdelávanie, ochranu, začleňovanie a iné služby.

“Participácia detí je jedným z najdôležitejších rozmerov práv detí a UNICEF sa za ňu zasadzuje vo všetkých krajinách a územiach, kde pôsobí. Niekedy zabúdame, že všetci sme kedysi boli deťmi a už vtedy sme mali veľmi silné a cenné názory na svoje okolie. Predsa deti žijú v mestách rovnako ako my. Platforma Mesto pre deti je výnimočnou príležitosťou, ako vypočuť hlas detí a zapojiť ich do rozhodovacích procesov, ktoré sa ich týkajú,” vysvetlila podľa spomínaného portálu Michaela Bauer, koordinátorka UNICEF Slovensko pre utečencov na Ukrajine.

Vedeli by ste si niečo podobné predstaviť aj vo vašom meste? Podeľte sa o váš názor v komentároch pod článkom.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie