Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

INSAID AWARDS 2022: Dom režiséra prekvapí dualitou i výraznou modrou farbou

S klientom sme sa vzájomne ťahali

Podľa autorov hľadal klient tiché prostredie v blízkosti Bratislavy, vhodné na kreatívnu tvorbu a stretávanie sa. „Išli sme spolu pozrieť ešte pôvodný dom. Bol to typový, úplne bežný dom, aký vidíte v mestách i na dedinách. Bol relatívne zdravý, murovaný z plných pálených tehál, s dreveným krovom, navyše v úplne pôvodnom stave. Zároveň sme našli neuveriteľný pokoj,” tvrdí Jana Benková o dome v obci Strekov.  

Súťažný návrh definuje predovšetkým dualita. „Interiér prešiel podstatnou zmenou. Poskytuje priestor pre veľkú komunitu ľudí, no zároveň je to stále plne funkčný dom, kde má pán režisér  vlastnú spálňu, či samostatnú hosťovskú izbu s palandou. Exteriér ostal v podstate nezmenený. Zachovali sme objem, tvar, farebnosť…, pribudli 3 otvory smerom do záhrady,“ vysvetľuje autorka z ateliéru benkobenkova. Ďalším výrazným prvkom je modrá farba, ktorá je použitá aj na schodisku. “Na začiatku spolupráce sme prešli kopu časopisov, magazínov s fokusom na interiéry. Mal jasno v tom, čo má rád a čo by chcel. Na stole bolo libreto a premennou samotný typový dom, štvorec v Strekove. Návrh ho preto na začiatku možno trochu zaskočil. Modrá, ktorú má rád, tam však bola korunovaná na peci, schodoch. Bol však zatiahnutý do celého procesu, od štúdie až po realitu na stavbe, dodáva.

Aj napriek tomu, že použitie modrej farby bolo v návrhu od začiatku, autorka priznáva, že pri samotnej realizácii váhala. „Keď sa schody reálne maľovali a objavili sa prvé modré schody, áno, zneistela som. Rameno bolo obstojne vyvarené, prosto čierne železo, samo o sebe krásne. V tej chvíli ma podržal a trval na nej.“

Držali sme sa podstatného

Atypickým prvkom interiéru s rozlohou 110 m² je nosník s komínom a s ním súvisiacou pecou a schodmi. Podľa architektov predstavuje srdce domu, okolo ktorého sa všetko točí. Je možné na ňom ležať, variť ale aj stolovať.

„Myslím, že je to magické a extrémne útulné a príjemné miesto. Vyzdvihol by som integráciu schodiska a nosníka, ktorá bola dobre vyriešená. Ide o spojenie čisto praktických vecí, ktoré spolu však vynikajúco fungujú,“ uviedol Mauro Brigham, porotca INSAID AWARDS 2022.

Keďže ide o rekonštrukciu pôvodného domu, proces realizácie so sebou priniesol aj niekoľko prekvapení. „Samotný nosník vyzeral v začiatkoch inak, komín strácal stabilitu. Statik nám odporučil ho zbúrať. Preto sme operatívne upravili a prepočítali dvojnosník. Komín sa dostal do vnútra jeho poľa, pridali sme k nemu dvojitý stĺp s policami zozadu a spolu podbetónovaním pätky komína sme ho dokázali zachovať. Niekoľkokrát sa menila aj pec. Nedalo sa predpokladať, čo tu nájdeme. Nedalo sa predvídať, v akom stave bude strecha či podlaha. Bolo tu niekoľko premenných, ktoré sa podpísali na tom, ako interiér dnes vyzerá,” dodali na záver.

Informácie o ďalších súťažných interiéroch INSAID AWARDS 2022 nájdete na našom webe a sociálnych sieťach.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 0x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie