Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Fotí fotografie, ktoré vyzerajú ako obraz od Rembranta

„Mojou najväčšou obavou bolo, ako bude nový štýl fotografií vyzerať v modernom interiéri. Vyzerajú úžasne. Myslím, že tvoria nádherný kontrast s minimalistickým interiérom a výborne ho dopĺňajú,“ nadšene hovorí fotografka Dita Fiebigová o novom štýle fotenia, ktorý v posledných týždňoch odprezentovala verejnosti.

Nás jej nový štýl zaujal a preto sme ju pozvali na rozhovor, kde nám o LEADA FOTOART povie viac.

Ako dlho fotíš? Chcela si byť fotografka už ako dieťa?

Profesionálne fotím od 2006. Fotografia ma vždy fascinovala. Už ako malá som hodiny presedela pri prezerani fotografií z rodinných archívov.

To, že som sa vedela pozrieť na tváre prastarých rodičov bola pre mňa čarovné. Myslím, že tam niekde sa zrodila moja túžba dokázať zastaviť čas.

Aký je tvoj obľúbený objekt na fotenie?

Najradšej fotím ľudi. Vždy mám najväčšiu radosť z toho, keď moja fotografia, môj pohľad na človeka jeho samého poteší a prekvapí. Myslím, že mám dar uvidieť v človeku krásu, ktorú niekedy ani on sám nevidí, alebo si ju nechce priznať. V každom z nás je niečo nádherné a fotografia je skvelý spôsob, ako to zachytiť.

Štýl FOTOART, ktorý si teraz predstavila je netradičný a v niečom aj veľmi odvážny. Prečo si sa rozhodla pre zmenu štýlu fotenia?

Ako fotograf stále pozerám na svet a veci okolo seba inak, ako bežný človek. Častokrát zostávam fascinovane hľadieť na odrazy v oknách, na hru tieňov vrhaných stromami, na farebné prechody na oblohe pri západe slnka.

Je to taký môj svet, v ktorom paralelne žijem a stále nachádzam nové inšpirácie. Jednou mi bola aj kniha Umelci – život a dielo, ktorú som dostala k minuloročným Vianociam.

Ako som v knihe listovala, s každou ďalšou stránkou som zostávala v nemom úžase nad zachytením svetla a odtieňov farieb, nad dôstojnosťou a vznešenosťou portrétovaných ľudí.

Tam vznikla vízia, ako sa posunúť vo fotení ďalej.

Pre koho je FOTOART vhodný? Alebo ešte jedna otázka – Je pre niekoho nevhodný?

FOTOART je určený pre všetkých, ktorí chcú niečo viac. Pre tých, ktorí chcú neobyčajné fotografie, vytvárajúce dojem maľovaného obrazu. A ktorí chcú zachytiť moment v tej krásnej a jedinečnej podobe. Pri fotkách pracujeme aj s výrazom daného človeka, je v tom kus herectva a vcítenia sa do role elegancie, luxusu, tajomna.

Dita Fiebigová
Zdroj foto: fotoart.leada.sk

Na fotkách je vidieť množstvo rekvizít a niekedy aj dobové oblečenie. Na čo sa pri fotení zameriavaš?

Tvorba fotografií v tomto štýle je dlhý proces. Kým vznikne, kým ju spoločne vytvoríme, musíme prejsť cez veľa krokov a všetky sa musia spojiť do stvárnenia vízie v obraz.

Vízia vzniká pri stretnutí s človekom, ktorý mi ju sám pomôže vytvoriť. V nej sa spája štýl fotografie, ladenie farebnej palety, oblečenia, stylingu, použitia rekvizít… A samozrejme svetla, ktoré vytváram špeciálnym svietením. Každý jeden detail je dôležitý. Každý napomáha tomu, aby sa podarilo vytvoriť jedinečný záber. Ak sa klient rozhodne pre starosvetský štýl, venujeme špeciálnu pozornosť kostýmom, ktoré mu vieme zabezpečiť. Pri elegantnom štýle sa zameriavame na šperky a detaily, ktoré dodávajú fotke ladnosť.

Ako dlho trvá postproces takejto fotoart fotky?

Po nafotení záberov, ktoré spĺňajú všetky náležitosti Fotoartu sa začína postproces fotografie. Na vzniknutú fotografiu sa inak pozerám a inak k nej pristupujem, ako k obyčajnej fotografii.

Pri tej stačí skorigovať svetlá a tiene, urobiť ju jasnou a kontrastnou. Pri Fotoarte upravujem fotografiu celkom iným postupom, používam špeciálne retušovacie pero, ktoré mi dovoľuje premieňať línie fotografie na ťahy štetcom. Preto fotografia v konečnom dôsledku vytvára dojem maľovaného portrétu. Svojim klientom tiež odporúčam, aby ju vnímali ako obraz a našli jej vhodné miesto vo svojom priestore. Tieto fotografie krásne dotvárajú aj moderný interiér.

Viac informácií, cenník a kontakt na Ditu Fiebigovú nájdete na stránke fotoart.leada.sk

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 0x
  • 0x
  • 1x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie