Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

Interiér optiky IOKO od Alana Prekopa definujú prvky inšpirované okuliarmi

Medzi nominovanými interiérmi INSAID AWARDS 2022 v kategórii OBCHOD sa nachádza aj obchodný priestor optiky IOKO od Alana Prokopa.

Dekonštruktívny obraz okuliarov

Interiér optiky IOKO v Bratislave je rodinným projektom. „K tomuto projektu som sa dostal, kedže ide o obchod mojej mamy. Prirodzene som tak bol jej prvou voľbou,“ vysvetlil autor a dodal, že prvotné požiadavky sa týkali predovšetkým funkčnosti. „Iná prevádzka optiky totiž fungovala takmer sedemnásť rokov so zaužívanými tradíciami. Od toho sa odvíjali aj základné nároky na tento priestor. Vo všetkom ostatnom som mal voľnú ruku,“ tvrdí autor.

Pri návrhu interiéru s rozlohou 95 m² sa Alan Prekop inšpiroval práve okuliarmi, ich materialitou i spôsobom výroby. „Všetky sú totiž vyrábané ručne a preto aj priestor pôsobí nedokonalo a organicky.“

V autorskom texte uvádza, že celý showroom pozostáva z celkom piatich objektov alebo prvkov, ktoré pôsobia ako solitéri. Ako celok však vytvárajú abstraktný dekonštruktívny obraz okuliarov. Celý interiér tiež definujú jemné, svetlé, pieskové odtiene. Akcentom sa stáva displej, v ktorom sú vystavené hlavne produkty. Na vlne displeja je použitá dichronická fólia, ktorá pri rôznych uhloch odráža svetelný tok a mení tak svoje spektrum farieb,“ píše na stránke said.sk.

Spolupráca s umelkyňou

Ako najdominantnejší a najdôležitejší prvok však označil stôl, ktorý slúži na prezentáciu okuliarov. Päť metrov dlhý hlinený stôl vznikol v spolupráci s keramičkou Zheni, ktorá pôsobí v Bratislave. „Oslovil som ju s požiadavkou na vytvorenie hlineného stola, čo pre ňu bolo výzvou, keďže sa venuje výrobe menších objektov. Dokopy sme to však zladili a myslím, že výsledok stojí za to,“ dodal autor, ktorý bol laureátom ceny INSAID AWARDS 2020 v kategórii PRIVÁTNY INTERIÉR.

Osobne však vyzdvihol iný prvok, konkrétne oblúk, ktorý predeľuje showroom a sekundárne priestory optiky. Ten vznikol ako reakcia na otázku, či ponechať tieto priestory prepojené alebo ich oddeliť. „Pre mňa osobne je najkrajším prvkom práve spomínaný oblúk. Do jemného, príjemného a organického, zrazu zasadí hranatú a tvrdú štruktúru tým, že je vyrobený z ocele,“ vysvetlil.

Porotkyňa Soňa Salnerová vyzdvihla prístup k prepojeniu jednotlivých častí priestoru i participáciu umelcov. „Optika IOKO ma zaujala pekným remeselným spracovaním jednotlivých detailov interiéru a prienikmi jednotlivých funkčných zón. V priestore nie sú jasné hranice medzi zázemím a odbytovou zónou. Oceňujem i to, že sa architekt rozhodol pracovať aj s umelcami a jednotlivé nábytkové kusy sú tak jedinečné unikáty,“ zhodnotila členka poroty INSAID AWARDS 2022.

Informácie o ďalších súťažných interiéroch nájdete na našom webe a sociálnych sieťach.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie