Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Štúdio Maukš: Máme radi výzvy, ktoré obohatia naše portfólio

Na našom webe sme vám predstavili projekt Košickej futbalovej arény, ktorej interiéry navrhovalo štúdio Maukš. Akým spôsobom pracujú, čo vystihuje ich tvorbu a omnoho viac, sa dozviete v rozhovore s Mirou a Petrom Maukšovcami.

Zadania, ktoré sú výzvou, nás posúvajú ďalej

Štúdio Maukš, za ktorým stoja Mira a Peter Maukšovci, funguje od roku 2005. Rovnako ako väčšina architektonických a dizajnových ateliérov, aj oni svoju cestu začínali pri menších projektoch. Dnes  uprednostnia projekty, ktoré sú pre nich výzvou. „Vraví sa, že interiérový architekt je na prahu stredného veku ešte len nádejný talent. Rovnako sme aj my prešli cez kúpeľne a byty, menšie a neskôr väčšie rodinné domy a spolu s nami dozrievali aj naši klienti. Po nazbieraných referenciách sme sa dostali až ku komerčnej sfére a k možnosti vyberať si projekty, ktoré vnímame ako osobnú výzvu. Za to sme mimoriadne vďační. Keby ste vedeli o zákazke na interiér do filmu, alebo interiéru housboatu, volajte nám, hovoria s úsmevom manželia Maukšovci.

A sú to práve klienti, ktorých predstavy a potreby sa snažia v interiéroch napĺňať. „Nemáme typický rukopis a sme za to radi. Snažíme sa ako “profesionálni hľadači” nájsť v klientovi to, čo by chcel alebo potreboval. Samozrejme vždy s ohľadom na naše skúsenosti, cítenie a videnie sveta.

Pri charakteristikách svojej práce tiež spomenuli zadania, ktoré sú pre nich výzvou. „Keď narazíme na nejaké nové zadanie, s ktorým sme sa ešte nestretli, posúva nás to ďalej, vysvetlili Mira a Peter Maukšovci. „Ide o stimul, vďaka ktorému sa človeku chce vstať z postele. Samozrejme, musíme mať pocit, že na to stačíme, dodali.

A čo by nemalo chýbať žiadnemu interiéru? Aj v tom majú Mira a Peter Maukš jasno. „Za predpokladu, že je to dobrý interiér, nesmie chýbať dobré svetlo, vzduch a basy. Vysvetlím! Na kresbe na škole, keď ste už mali dobre, ale ešte len tak zľahka nahodený akt, prišiel moment, kedy môžete trošku uhlík pritlačiť, volala som to, že pridať basy”. Jednoducho vypichnúť linku, miesto, ktoré pritiahne oči. V interiéri to znamená aj miesto, kam prídu nielen oči ale aj ruky, pretože interiér je nielen vizuálny ale aj dotykový: Kontakt ruka – materiál – drsný, hebký, hladký, teplý, studený…“

Výzva menom Košická futbalová aréna

Jednou z takýchto výziev, ktoré obohatili portfólio štúdia Maukš bol i projekt Košickej futbalovej arény – KFA. Špecifikom tohto projektu bola napríklad práca s futbalovou tematikou, s ktorou sa predtým nestretli.

Košická futbalová aréna
Košická futbalová aréna

„Pustili sme sa však do toho a postupne to pribúdalo a pribúdalo, až sme nakoniec navrhovali v podstate celý interiér. Bolo potrebné, aby sme si rôzne veci naštudovali. Prešli sme si niektoré štadióny na Slovensku od Dunajskej Stredy až po Senec. Rovnako nám bol pridelený konzultant, ktorý nás informoval o požiadavkách, ktoré bolo potrebné splniť, aby sa dodržali normy UEFA, pretože ide o turnajový štadión,vysvetlili autori.

Vedeli ste, že? Interiér musel spĺňať i také pikošky, ako presklené steny v toalete na ambulancii pre doping? Alebo, že interiér štadióna KFA má aj “Meditation room” pre hráčov?

Mira a Peter Maukšovci v rozhovore vyzdvihli prácu s konzultantom z praxe, ktorý im okrem iného priblížil aj návyky futbalistov. V prvotnej fáze preto zbierali informácie, ktoré sa následne pretavili do návrhov.

Pri otázke, či ich práca na projekte tohto typu autorsky a kreatívne neobmedzovala, sa zhodli a povedali, že nie. „Sme zvyknutí pracovať s tým, že sa musíme prispôsobovať klientom. V tomto smere je komerčná sféra jednoduchšia, pretože nenarážame v takej miere a rozsahu na osobný vkus jednotlivca ako v súkromnej sfére, vysvetlili.

Viac o tom, čo všetko ponúkajú interiéry Košickej futbalovej arény sa dozviete v detailnejšom článku na našom webe.

K projektu KFA pristupovali z pohľadu návštevníka, no keďže nie sú fanúšikmi futbalu, neboli ničím ovplyvnení. „Každý interiér navrhujeme z pohľadu hosťa a snažíme sa, aby v každom pláne našiel niečo, čo ho prekvapí, čo sám pre seba objaví. Nevykladáme všetky karty na stôl hneď na začiatku. Prínosom tiež bolo, že nie sme “footballfans” a mohli sme do projektu vniesť pohľad z vonku. Mali sme možnosť narušiť pomyselné vyjazdené koľaje a zaužívané tvaroslovie futbalových grafických prejavov.

Na návrhu interiérov sa graficky podieľal aj Roman Juhás zo štúdia Midfield, ktorý stojí za návrhmi identity Košickej futbalovej arény a interiérových tapiet. Vizuálna identita a orientačno-navigačný systém pre novovybudovaný futbalový štadión v Košiciach je nominovaná na Národnú cenu za dizajn v kategórii Identita.

Dohliadanie na realizáciu

Výhodou pre štúdio Maukš bolo riešenie realizácie interiérov KFA na etapy. „Bol to pre nás taká menšia štafeta. Etapovité riešenie je pre nás šité na mieru. Jedna vec sa vždy uzavrela a mohli sme venovať pozornosť inej. Odovzdať celý interiér KFA k jednému termínu by bolo pre nás nerealizovateľné, priblížili.

Dvojica tiež dohliadala i na samotnú realizáciu tak, ako pri každom projekte. „Pri samotnej realizácii totiž môže nastať veľké množstvo odlišností oproti návrhom. V celom procese sme zapojení od začiatku až do konca. To klientovi poskytuje určitú záruku, že dostane to, čo vidí na papieroch. Je to pre nás i skvelá spätná väzba, keď vidíme, ako to všetko rastie z našich návrhov. Zároveň však vieme vychytať drobné detaily aj v priebehu samotnej realizácie a v ďalšom projekte môžeme byť o niekoľko krokov lepší. Dobré na realizátoroch je, že si vedia veci zjednodušovať. Potom len musíme oddozorovať, aby tým neutrpel dizajn, práve naopak, aby ešte získal. Aj na našich sociálnych sieťach si možno všimnete, že sa nikdy neprezentujeme návrhmi, ale len realizáciami. Papier totižto znesie všetko, dodali na záver.

Viac o projekte Davaj Makaj, ktorý bol v minulom roku ocenený cenou verejnosti v INSAID AWARDS, sa dozviete v pokračovaní rozhovoru s Mirou a Petrom Maukšovcami. Pre viac zaujímavých informácií nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 7x
  • 0x
  • 4x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie