Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Spoluorganizátor INSAID AWARDS Milan Illes: O dôležitosti interiérov chceme hovoriť stále viac

Tretí ročník súťaže INSAID AWARDS spoznal víťazné interiéry a ich autorov. Ako uplynulý ročník videl jeden z organizátorov Milan Illes?

Silná študentská kategória

Milan Illes, ktorý spolu s Martinou Uhrínovou stojí za súťažou INSAID AWARDS, v úvode priznal, že pred tretím ročníkom pociťovali obavy. Hneď na to však dodal, že ako pozitívny krok sa ukázalo pestrejšie zloženie poroty, v ktorej mali okrem architektov zastúpenie aj dizajnéri či umelci. „Okrem toho sme tu mali aj dvoch zahraničných porotcov. Ich názory boli odprostené od lokálnych konotácií a väzieb,“ hovorí Milan Illes.

Ako ďalšie pozitívum tretieho ročníka označil fakt, že INSAID AWARDS začínajú vnímať aj školy a predovšetkým študenti. „Je dobré raz za rok takýmto spôsobom porovnať študentské práce, ktoré vzniknú. Je pravdou, že porote robí niekedy väčší problém tieto práce hodnotiť. Keď si však vyberú niekoľko projektov, ktoré ich oslovia, vždy sa snažíme študentov poprosiť, aby svoju prácu predstavili detailnejšie. Vždy je lepšie, keď k projektu viac porozpráva autor a uvedie svoje myšlienky, koncepty a nápady,“ vysvetľuje a dodáva, že paleta ľudí, ktorí prihlásili interiéry do súťaže tento rok, je oveľa pestrejšia.

Iným z dôvodov oslovovania práve začínajúcich autorov je ich zapojenie do profesionálnej komunity. „Ďalším dôvodom prečo oslovujeme študentov je i fakt, že profesionálne štúdiá často hľadajú ľudí na výpomoc pri rôznych fázach projektu. Tu si môžu vytipovať mladých autorov a nadviazať s nimi takýmto spôsobom spoluprácu. Študenti majú priamejšiu spätnú väzbu a vedia, čo ich čaká v reálnej praxi. Chceme ich zapájať do profesionálnej komunity a aby už počas štúdia začali chápať, čo ich čaká, na čo by sa mali sústrediť a čo je pre nich v interiéri dôležité,“ tvrdí člen Slovenskej asociácie interiérových dizajnérov.

Najkrajšie momenty súťaže

Pri tvorbe interiérov je podľa spoluorganizátora súťaže dôležitá predovšetkým ľudská stránka projektu. „Koniec koncov vo finále je interiér vždy tvorený pre ľudí, ktorí tam budú žiť, tráviť nejaký čas a spracovávať problémy či už životné alebo profesionálne. Interiér je preto veľmi dôležitá súčasť života. V interiéri nie je dôležité, aby dizajnér alebo architekt prezentoval svoje myšlienky, nápady a vízie. Dôležité je, aby pochopil potreby klienta, jeho vkus a prispôsobil dizajn tomu, čo preferuje klient. V architektúre to tak často nefunguje. Architekti majú veľmi jasné koncepty, ktoré používajú,“ vysvetlil a dodal, že je pravdou, že klient i často vyberá dizajnérov podľa ich predošlých projektov, ktoré ho oslovia.

Za najkrajšie momenty súťaže považuje sledovanie rôznych typov architektov a ich dizajnérske prístupy k interiérom, ktoré sú podľa Milana Illesa väčšinou diametrálne odlišné. Oficiálne udeľovanie cien označil za skvelú príležitosť konfrontácie týchto názorov a priestor pre diskusiu.

Dôležitosť interiérov

Vďaka spolupráci s developerskou firmou ITB Development, sú ciele organizátorov oveľa jasnejšie. „Spolupráca s ITB nás odprosťuje od mnohých vecí a môžeme sa naplno sústrediť na kvalitu súťaže i poroty. Hlavným cieľom je udržať štandard, ktorý máme od začiatku. Súťaž je veľmi transparentná a objektívna. Snažíme sa angažovať niekoho, kto je nezainteresovaný v danej oblasti a dokáže priniesť úplne iný pohľad. Častokrát je názor zahraničných porotcov veľmi odlišný od toho, čo si myslia naši porotcovia,“ priblížil.

V budúcnosti by prostredníctvom súťaže chceli podporovať špecializáciu interiérových architektov. „Áno, na Slovensku hovoríme o interiéroch, vytvárame interiéry, ale zisťujeme, že u nás robia interiéry hlavne architekti, ktorí by sa mali primárne venovať iným veciam. Mali by sa venovať verejnému priestoru, rozvoju miest. Oni by mali byť autoritou v tom, ako by sme mali čo najlepšie, najekologickejšie a najzdravšie žiť,“ tvrdí Milan Illes.

Architekti pri svojej práci riešia diametrálne iné problémy ako interiéroví architekti. Dôležitá je však aj špecializácia v rámci interiérov. „Iný prístup k interiéru potrebuje architekt, ktorý navrhuje kanceláriu pre tisícku ľudí, ako architekt malej kaviarne. Platia tu úplne iné zásady navrhovania interiéru. Preto je dobré špecializovať sa aj v rámci interiérov. Architekt, ktorý vám navrhne byt, nie je zárukou kvalitného návrhu kancelárie. Toto chceme presadzovať a podporovať to, aby sa autori necítili menejcenní, že robia interiéry a nie architektúru. Často to tak vnímam, že interiér je pre mnohých architektov vstupnou bránou k veľkej architektúre, kde sa snažia naučiť čo najviac. To však podľa mňa nie je správny prístup. Architekti sa nemajú učiť na interiéroch, nemajú sa učiť robiť chyby v interiéroch, majú sa učiť robiť chyby v architektúre. Interiéry si nezaslúžia, aby sa na nich niekto učil a testoval svoje schopnosti.“

Organizátor INSAID AWARDS na záver vyzdvihol dôležitosť interiérov aj smerom do budúcnosti. „Myslím, že interiér je dôležitý a bude stále dôležitejší. Mnohé budovy budú starnúť, chátrať a budú možno potrebovať úplne inú funkciu. A tam už to nie je o architektúre, ale o interiéri. Tam je potrebné zveriť to do rúk ľuďom, ktorí sa tomu dlhodobo venujú. Toto bude našim dlhodobým zámerom. Chceme sa interiérom venovať viac, chceme hovoriť o ich dôležitosti a budú stále a stále dôležitejšie,“ uzavrel Milan Illes.  

Všetko o víťazných interiéroch nájdete v inom článku na našom webe. Pre viac zaujímavostí nás nezabudnite sledovať aj na sociálnych sieťach.

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 9x
  • 7x
  • 0x
  • 3x

Nie je možné pridávať komentáre.

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie